Életstílus, művészet és lakásdizájn ─ a minimalizmusról

Minimalizmus. Sokszor halljuk ezt a szót, de honnan ered? Milyen egy minimalista lakás és miért olyan népszerű ez a stílus? Cikkünkben ezekre keressük a választ.


A minimalizmus, tudatos egyszerű életmód vagy önkéntes egyszerűség lényege, hogy az azt alkalmazó egyén szembehelyezkedik a fogyasztói társadalommal és megelégszik mindazzal, amit birtokol. A minimalizmus csakis önkéntes választás lehet, ezért nem egyenlő a szegénységgel.

A minimalisták nem arra törekednek, hogy kivonuljanak a világból, tehát nem költöznek el egy tanyára, hanem a jelenlegi lakókörnyezetükön változtatnak. Választásuk okai sokrétűek, tudatos egyszerű életmódot folytathat valaki a hite miatt is, vagy azért, mert környezetvédő. A minimalizmust követők öt érték mellett köteleződnek el, ezek az anyagi egyszerűség, az emberi lépték, az önállóság, az ökológiai tudatosság és a személyes növekedés értékei.

Ez alapján minimalista volt Jézus is. A szerzetesektől a sztoikus filozófusokig sok iskola hitt az egyszerű, visszafogott életvitel értékességében. Később, a 19. században Henry David Thoreau amerikai író és Ralph Waldo Emerson filozófus is ezeket az elveket követte. Lev Tolsztoj és Mahatma Gandhi is a minimalizmus jegyében élték életüket. Az önkéntes egyszerűség (voluntary simplicity) fogalmát Richard Gregg filozófus hozta létre 1936-ban. Jelenkori minimalista példaképünk pedig Ferenc pápa lehetne, aki visszautasított sok, a státuszával járó anyagias döntést, például olcsóbb repülővel és tömegközlekedéssel szokott utazni.

Henry David Thoreau kunyhója minimalista stílusú volt.

Wikimedia Commons

Napjainkban a minimalizmus trenddé nőtte ki magát. Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus a leghíresebb képviselői, akik a The Minimalists (A minimalisták) nevet viselik. Minimalizmus címmel jelent meg könyvük és dokumentumfilmjük is, amely elérhető a Netflixen. A mozgalom ilyen szintű elüzletiesedését kritikaként szokták említeni.

A minimalisták igyekeznek tudatosan vásárolni, de olyan kirívó példa is létezik, hogy valaki teljesen pénz nélkül tudott boldogulni minimalistaként. Általánosságban elmondható róluk, hogy igyekeznek minél kevesebbet dolgozni, hogy több idejük legyen és személyes elégedettséget keltő hivatást választanak. Kisebb lakásban élnek, mint mások és szeretnek kertészkedni vagy földet művelni, gyakran áttérnek az autómentes életvitelre, aktívak a közösségeikben és tudatosan csökkentik fogyasztásaikat. Ezen kívül előnyben részesítik a másodkézből vett dolgokat. Újrahasznosítanak, mindent megjavítanak, amit lehet. Az sem ritka, hogy áttérnek a vegetáriánus vagy vegán étrendre.

A minimalizmus egyébként egy művészeti irányzat is. A 60-as és 70-es évek Amerikájában vált igen népszerűvé. A műveket a letisztult formák és színek jellemezték. A művészek pedig kevés anyag felhasználásával hozták létre azokat. Ad Reinhardt és Carl Andre indították útjára, Frank Stella szobrász és Donald Judd festő pedig híres képviselői az irányzatnak.

Ad Reinhardt Number 107 című festménye a minimalizmus jegyeit viseli.

Flickr

Milyen egy minimalista otthon? A lakberendezésben, ahogy az életvitelben is, a lényeg a minél kevesebb tárgy megléte. A stílus lényeges eleme a harmónia, a minimalista közeg ugyanis kiegyensúlyozottá és nyugodttá tesz. Egy ilyen lakásban a bútorok a lehető legegyszerűbbek, a tér pedig légies. Nagy, üres hely található két elem között. Az elrendezésben fontos a szimmetria. Színek terén pedig kerülni kell a harsányabbakat. Egy minimalista lakás a fehérrel, szürkével, barnával, bézzsel és olajzölddel illik a leginkább.

A nagyon minimalista otthonban maximum két színt lehet használni, amelyek kontrasztban állnak egymással. Jellemző még a világos padló, a geometrikus minták és az egyenes vonalak. A minimalizmus legfontosabb eleme emellett a rend és a letisztultság. Minden eszközt pakoljunk el, amit jelenleg nem használunk ─ így kapunk minél minimalistább otthont.

Ha még pontosabb képet szeretnénk kapni a minimalizmusról, képzeljünk el egy nappalit, amiben csak egy kanapé van, egy kis asztal és egy tévé. A hálószoba egy ágyat, vagy csak egyetlen matracot tartalmaz. Nincsenek sehol könyvhalmok, minden felület egy-két dekorációt leszámítva teljesen tiszta. A dekorációk személyesek és nagyon kevés van belőlük a lakásban. Minden azt sugallja, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség.

Íme néhány tipp egy minimalista otthon megvalósításához:

 • Egyszerre egy szobát alakítsunk át!
 • Kezdjük a bútorokkal. Vegyük számításba, melyik bútortól szabadulhatnánk meg úgy, hogy az kényelmünket nem befolyásolja.
 • Csak a lényeget tartsuk meg. Ha bármi olyan van a szobában, ami nélkül tudunk élni, attól szabaduljunk meg.
 • A padlófelületek legyenek tiszták, ne halmozzunk rajtuk dolgokat.
 • Ugyanez igaz minden síkfelületre a lakásban. Egy-két tárgyon kívül ne legyen rajtuk semmi más.
 • A falak legyenek tiszták, ha lehet, ne aggassunk rájuk semmit, maximum egy-két dolgot.
 • Legyen minden dolog látótávolságon kívül, tegyük dobozokba, kosarakba azt, amit nem használunk.
 • A dekoráció legyen egyszerű, ilyen például egy csokor virág.
 • Az ablakok körül is legyen minden egyszerű. A függöny például legyen világos és egyszínű.
 • Egyszerű, semleges színek jellemezzék a lakást. A fehér szín a klasszikus minimalista szín, de minden jó, ami nem megterhelő a szemnek.
 • Néhány havonta gondoljuk újra, hogy mitől lehetne még megszabadulni, mire nincs szükségünk.
 • Mindennek legyen egy precíz helye, ehhez ragaszkodnunk kell a későbbiekben.
 • Végül pedig élvezzük az egyszerűbb terek nyugalmát.
Cikkünk megjelenését az EON támogatta.

A figyelmetekbe ajánljuk