Feltalálták a napelemmel tölthető téglát

Feltalálták a napelemmel tölthető téglát

Igen, ez valóság: a világszerte 120 millió játékossal rendelkező Minecraft játék elektromos tégláját, másnéven „redstone" elemét készítette el a két fiatal vegyész Julio D'Arcy és Hongmin Wang.


A játékban, ha elektromos áramot szeretnénk a házunkba, akkor a „redstone" téglát kell aktivizálnunk. De ez mostantól a valóságban is elérhetővé vált, hiszen egy ehhez hasonló, vezeték nélküli, napelemmel tölthető téglát találtak fel, ami akkumulátorként is használható közölte a Science Daily.

Az anyagköltség nem került sokba: 65 centért vásároltak normál, bolti téglát, majd ezt buherálták meg úgy, hogy képesek legyenek az elektromos áramot is vezetni. Végül bevonták őket epoxy-gyantával, hogy vízállóak legyenek.


A téglák terjesztése azonban még messze van, hiszen csak 50 darab készült belőle, azok is csupán 4x3x1 cm-t tesznek ki. A feltöltésük 13 percig tart, és 5 óra hosszáig képesek ellátni egy lakás vészvilágítását.

A téglákat tízezerszer is fel lehet feltölteni, de a kutatók bevallották, hogy mechanikai teszteket még nem végeztek a kísérletek során, ezért nem tudják, meddig őrzik meg az elemek a szilárdságukat – így egyelőre dekorációként javallott használni.

A kutatást a Nature-ben tették közzé a fiatal vegyészek.


A figyelmetekbe ajánljuk