Egy telefonhívásnak köszönhetően milliárdokat loptak el egy bankból
Egyre kifinomultabb és népszerűbb a deepfake technológia Ma már lényegében nem volt olyan terület, amit ne manipuláltak volna vele.

Most éppen egy Egyesült Arab Emírségekbeli bankot sikerült vele átverni, nem is akárhogyan.

A bűnözők közvetlen a bankigazgatót szedték rá egy nem létező felvásárlásra hivatkozva. A deepfake ezúttal „deep voice" lett, és egy cégvezető mélyen meghamisított hangját használták arra, hogy becsapják az igazgatót. Ő egyébként nem sejthetett semmit, hiszen a telefon túloldalán lévő hangot ismerte.

Az állítólagos vezető azt mondta, hogy az általa irányított cég egy felvásárlásra készül, amihez pénz kell. A bankigazgató nyilván felismerte a telefon másik oldalán lévő hangot, hiszen már korábban is dolgoztak együtt, ezért nyugodt szívvel utalt át 35 millió dollárt, azaz nagyjábol 11 milliárd forintot.

Ami egyenesen a bűnözők számlájára került.

Mindez a Forbes birtokába került bírósági dokumentumokból derült ki, ami szerint egy 17 fős bandáról lehet szó, akik a világ különböző pontjaira utaltatták el a pénzt. A Forbes az amerikai Centennial Bank adataihoz fért hozzá, ahová szintén került 400 ezer dollár. Az amerikai és emírségi hatóságok pedig jelenleg is futnak a pénz után, amelyet a csalók még 2020 tavaszán szereztek meg.

Meglepő lehet, de ez volt mindössze a második olyan eset, ahol hangutánzó program segítségével próbáltak meg pénzt kicsalni. A The Wall Street Journal szerint 2019-ben bűnözők az MI-t használták arra, hogy megpróbálják megszemélyesíteni egy vezető hangját, hogy 243 000 dollárt lopjanak.

Ettől függetlenül a Forbes is kiemeli: az MI-manipulációk egyre gyakoribbá válnak majd, és minden tekintetben nagy veszélyt jelentenek a jövőre nézve.

(Futurism)


Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk