mesterséges intelligencia ai

Egyes mesterséges intelligenciák a depresszió és függőség jeleit mutatják

A mesterséges intelligenciák talán jobban hasonlítanak ránk, mint gondolnánk?


A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) egy újabb tanulmánya azt állítja, hogy számos chatbot a depresszió és függőség jeleit mutatja.

A WeChat kínai chatbot céggel és a Tencent szórakoztatóipari konglomerátummal közösen készített tanulmány megállapította, hogy az összes vizsgált bot – a Facebook Blenderbotja, a Microsoft DiabloGPT-je, a WeChat és a Tencent DialoFlow-ja, valamint a kínai Baidu vállalat Plato chatbotja – nagyon alacsony pontszámot ért el az empátia-skálán, és a fele alkoholistának számítana, ha emberek lennének.

A CAS Számítástechnikai Intézetének kutatói az általuk vizsgált botokat a depresszió, a szorongás, az alkoholfüggőség és az empátia jeleire tesztelték, amire akkor lettek kíváncsiak, amikor 2020-ban különféle beszámolók jelentek meg arról, hogy egy orvosi chatbot azt mondta egy tesztpáciensnek, hogy meg kellene ölnie magát. Miután a kínai kutatók kérdéseket tettek fel a robotoknak az önértékelésüktől és a relaxációs képességüktől kezdve egészen addig, hogy milyen gyakran érzik szükségét annak, hogy igyanak, és hogy együtt éreznek-e mások szerencsétlenségével, azt találták, hogy az összes vizsgált chatbot súlyos mentális egészségügyi problémákkal küzd.

Ami pedig még rosszabb, hogy a kutatók azt mondták, hogy aggódnak amiatt, hogy ezeket a chatbotokat a nyilvánosság elé engedik, mert ez a fajta érzelmi labilitás a beszélgetések során negatív hatást gyakorolhatnak a felhasználókra, különösen a kiskorúakra és a depresszív emberekre. A Facebook Blender és a Baidu Platója pedig rosszabbnak tűnt, mint a Microsoft és a WeChat/Tencent chatbotjai.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk