kémiai kötés szürke illusztráció

Egy eddig ismeretlen hidrogénkötésre bukkantak kutatók: a felfedezés elmossa a kémiai kötések közötti határokat, és utat enged a különböző reakciók szélesebb körű megértéséhez.


A középiskolai tanulmányokból még a laikusok számára is ismerős lehet a molekulákat összetartó, úgynevezett kovalens kötés, valamint az annál gyengébb hidrogénkötés. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a különböző kémiai reakciók során átmeneti kötések is létrejönnek egy pillanatnyi időre.

Az Emory Egyetem és a Chicagói Egyetem munkatársainak egy ilyen átmeneti állapotot sikerült elég ideig fenntartani ahhoz, hogy megvizsgálhassák azt, eredményeiket pedig a Science című folyóiratban publikálták.

Kísérletük során egy olyan hidrogénkötést találtak, amely a kovalens kötés erejével tartotta össze az atomokat.

A szakemberek hidrogén-fluoridot oldottak fel vízben. A fluoratomok, ellentétes töltésüknek köszönhetően, a víz hidrogénjeihez kapcsolódtak. Infravörös fénnyel mérték a hidrogénatomok vibrációját, amely szerint a kötés ereje 45,8 kcal/mol volt, szemben a hidrogénkötés tipikus 1–3 kcal/mol energiájával.

„A hidrogén-kovalens kötés létezése nemcsak kihívás a kémiai kötésekkel kapcsolatos jelenlegi elképzeléseinkkel szemben, de lehetőséget nyújt a kémiai reakciók jobb megértéséhez is, mivel a köztes állapotokkal gyakran találkozunk, de ritkán tudjuk tanulmányozni"

– írták a szerzők.

Hasonló kötések folyamatosan létrejönnek vízmolekulák között, de túl rövid életűek ahhoz, hogy tanulmányozhassák őket

via index.hu

A figyelmetekbe ajánljuk