rabszolgaság festmény kép

Ezzel a mentális betegséggel illették a szökni vágyó rabszolgákat

1851-ben egy egészen új mentális rendellenességet találtak ki, amellyel a szabadságukra vágyó rabszolgákat írták le.


1851-ben Samuel Cartwright amerikai orvos bemutatott egy írást arról a "betegségről", melyet drapetomániának nevezett el.

Erről azt írta, hogy az elme betegsége, amely arra ösztönzi az afroamerikai rabszolgákat, hogy szabadságra vágyjanak és megszökjenek a földekről.

Cartwright úgy vélte, ez a "rendellenesség" úgy terjedhet, akár egy vírus. Abban is biztos volt, hogy létezik rá megfelelő gyógymód. A doktor szerint ennek egyik módja a tisztelet kikövetelése.

Amikor orvoslásának alátámasztásáról volt szó, a Bibliára hivatkozott, melyben Kánaánt a Teremtés könyvében nagyapja, Noé elátkozza és szolgává teszi.

Hihetetlennek tűnhet, de ezt az átkot, mint tudományos tényt említi Cartwright áltudományos publikációjában.

Samuel Cartwright egy másik lehetetlen, kitalált betegséget is ráaggatott az afroamerikai emberekre, ez nem más, mint a dyaesthenia aethiopica. Ezt úgy írta le, mint az értelem hiányának állapotát, aminek elszenvedője mindent elront, meglop másokat, lustán végzi munkáját, nem mutat fájdalmat büntetés során.

A valóságban azonban a rabszolgákat halálra dolgoztatták és alig kaptak enni, a folyamatos éhség miatt fordulhatott elő, hogy nehezebben végezték a munkát. Cartwright elképzelése nemcsak tudományosan helytelen, hanem erkölcsileg is. Az afroamerikaiak természetes szabadságvágya vezetett az egyenlőségig vezető máig tartó harchoz.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk