royal gin buckingham palace
Fotó: Royal Collection Trust

Megszületett a királyi gin

Az angol királyi család londoni rezidenciája, a Buckingham Palota saját készítésű gint dobott a piacra. Az ital összesen 12-féle, jórészt a palota kertjében található növény felhasználásával készül. Került bele többek között galagonya, eperfalevél, citromverbéna és babérlevél.


Volt miből válogatni: a birtokon 250 vadvirág, 40 különböző fa (és 30-féle madárfaj) él. Különösen érdekes történet az eperfáké, amelyek még I. Jakab angol király ideje alatt terjedtek el a szigetországban a 17. század elején. Jakab, a helyi selyemipart megsegítendő, tízezer eperfa ültetését kérte a nemességtől, ez ugyanis a selyemhernyók kedvenc eledele. A projekt végül befuccsolt, a meghonosodott fa viszont most, 400 évvel később jó szolgálatot tesz.

A London Dry gint a királyi gazdasághoz tartozó Royal Collection Trust készíti. Egy hétdecis üveg ára 40 font (átszámítva közel 16 ezer forint), legjobb formáját a hivatalos ajánlás szerint jéggel, tonikkal és egy szelet citrommal mutatja. Az eladásból befolyó teljes összeget a királyi gyűjtemény (Royal Collection) gondozására fordítják.


buckingham palace ginFotó: https://www.royalcollectionshop.co.uk/


Ha valaki mostanában arra jár, kérjük, hozzon egy üveggel a szerkesztőségnek! Megháláljuk!

A figyelmetekbe ajánljuk