A helyiek most kezdik felfedezni maguknak, hogy az 5,6 millió fős szingapúri betondzsungelben megbújik egy aprócska falu is. Egyből turistalátványosság lett.


A szingapúri Kampong Lorong Buangkok ( maláj nyelven a falut kampongnak hívják) nevű település egy igazi időkapszula. Hagyományos falucska, ami érintetlen maradt, miközben a felhőkarcolók és a bevásárlóközpontok gombamód szaporodtak a városállamban. A helyszín talán az egyetlen kapocs az ország múltjával, ami jelzi, hogy Szingapúr mennyire átalakult az évek során.

culture trip

Kampong Lorong Buangkok 1956-ban épült az ottani kórházi és gyári dolgozók számára. Szingapúr városiasodási rohama közben azonban rengetegen elhagyták a falut, és mára csupán 26 darab egyszerű faháza maradt, és felére zsugorodott a területe.

culture trip

A helyszínt pár évente felkapja a média: forgattak már 2006-ban dokumentumfilmet a helyiek életéről, cikkezett róla a New York Times 2009-ben, illetve egy szingapúri sorozatban is feltűnt. Most viszont Szingapúr lakói fedezték fel maguknak.

A koronavírus-járvány következtében Szingapúr se maradt ki a sorból, és más országhoz hasonlóan, ott is utazási korlátozásokat vezettek be. Ezért a helyiek családostul zarándokolnak az utolsó megmaradt faluhoz, amelyek egykor egész Szingapúrban jelen voltak.

Wikimedia

Nem csak külsőre, de anyagilag is egy teljesen más arcát mutatja Buangkok. A közeli modern, városi Hougang tartományában egy háromszobás, államilag támogatott lakás átlagos bérleti díja nagyjából 1650 dollár volt (körülbelül háromszázezer forint) volt,

mindez Buangkokban nagyjából háromezer forintnak megfelelő dollár.

Fotó: Ong Wee Jing

Ezért sem meglepő, hogy a szingapúri kormány és az utazási irodák is nagyszabású kampányban igyekeznek támogatni az utolsó falut az országban, és ösztönzik a helyieket arra, hogy ismerjék meg a modern városállam előtti életet.

(The Economic Times)

Friss

Napindító gondolat – 06.23.

Szerda reggel Brigitte Bardot gondolatait idézzük, aki fényképekben rejlő erőre hívja fel a figyelmünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Steven Spielberg a Netflixre fog filmeket gyártani

Pár éve még nagy kritikusa volt annak, hogy a Netflix filmjei jelölhetők legyenek Oscarra, most akár segíthet is nekik Oscart nyerni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy fellépés erejéig újból összeállt a Backstreet Boys és az 'N Sync fele

A Pride hónap alkalmából lépett fel a Backstreet Boys.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk