koronavírus elleni bamlanivimab nevű amerikai gyógyszer dobozban

Európában elsőként mi alkalmazhatjuk a készítményt, amelynek alapja egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg vérplazmájából, molekuláris technikával készült, úgynevezett monoklonális antitest.


Ma érkezett meg hazánkba az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár bamlanivimab nevű készítményének első szállítmánya a Hungaropharma X. kerületi telephelyére. A gyógyszert elsőként a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alkalmazhatja, majd egy-két hét elteltével fokozatosan bevezetik más intézményekben is.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója szerint az antitest a fertőzéses esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki, és a beteg kórházba kerüljön.

„A készítményt az igazolt megbetegedés után egy héttel, maximum tíz nappal lehet beadni azoknak a betegeknek, akiknél nagy a kockázta a betegség súlyos lefolyásának, de még nem kerültek kórházba. A gyógyszert egyórás infúzió formájában, járóbeteg-ellátás keretében kell beadni. Azt, hogy ki kapja meg a gyógyszert, az orvosok döntik el"

– magyarázta Vályi-Nagy.

A szert Amerikában már bevezették, és sokan meg is kapták. Hazánkba március végéig összesen 6200 ampulla érkezik.

via MTI

Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk