brown pencil on equation paper

Egyáltalán nem biztos, hogy mi találtuk fel a matematikát

A matematikát megtaláljuk mindenhol a természetben, ha picit is keressük. Mindig is létezett és mi csak rábukkantunk, vagy mi találtuk fel?


Sokan úgy gondolják, hogy a matematika emberi találmány. E gondolkodásmód szerint a matek olyan, mint egy nyelv: leírhatja a világ valós dolgait, de nem létezik a matematikát használó emberek elméjén kívül. Az ókori Görögországban a püthagoraszi iskola azonban más nézetet vallott. Hívei úgy vélték, hogy a valóság alapvetően matematikai. Több mint 2000 évvel később a filozófusok és a fizikusok kezdik egyre komolyabban venni ezt az elképzelést. Egy új tanulmány szerint például a matematika a természet alapvető alkotóeleme, amely struktúrát ad a fizikai világnak.

A szappanfilmek formájától kezdve a motorok fogaskerekeinek kialakításán át a Szaturnusz gyűrűiben lévő rések helyéig és méretéig a matematika mindenütt jelen van. Ha a matematika ennyi mindent megmagyaráz, amit magunk körül látunk, akkor nem valószínű, hogy a matematikát mi hoztuk létre. Az alternatíva az, hogy a matematikai tényeket felfedezik: nemcsak az emberek, hanem a rovarok, a szappanbuborékok, a belső égésű motorok és a bolygók is.

Az ókori püthagoreusok egyetértettek Platónnal abban, hogy a matematika a tárgyak világát írja le. De Platónnal ellentétben ők nem gondolták, hogy a matematikai tárgyak a téren és az időn túl léteznek. Ehelyett úgy vélték, hogy a fizikai valóság matematikai objektumokból áll, ugyanúgy, ahogyan az anyag atomokból. Ha a valóság matematikai objektumokból áll, akkor könnyen belátható, hogy a matematika milyen szerepet játszhat a körülöttünk lévő világ magyarázatában.

Az elmúlt évszázadban a fizika egyre inkább matematikussá vált, olyan látszólag absztrakt kutatási területekhez fordult, mint a csoportelmélet és a differenciálgeometria, hogy megmagyarázza a fizikai világot. Ahogy a fizika és a matematika közötti határ elmosódik, egyre nehezebb megmondani, hogy a világ mely részei fizikaiak és melyek matematikaiak. A tanulmány szerzője szerint elérkezett az idő egy olyan püthagoraszi forradalomra, amely a valóságról alkotott képünket gyökeresen megváltoztathatja.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk