Másodpercek alatt kiszagolják a koronavírust a labradorok
Az állatok bevethetők lehetnek forgalmas közlekedési csomópontokban, ahol másodpercek alatt azonosíthatják a vírus jelenlétét.

Csaknem 95 százalékos pontossággal szimatolják ki a koronavírussal való fertőzöttséget az emberi izzadságból Thaiföldön betanított labrador retrieverek.

A hat kutya egy hathónapos képzésen vett részt, melynek során például egy forgókeréken hat edény közül kellett kiválasztaniuk azt, amely fertőzött beteg izzadságmintáját tartalmazta.

"A kutyáknak csak 1-2 másodpercre volt szükségük, hogy azonosítsák a vírust"

– mondta a projektet vezető Kaywalee Chatdarong, a thaiföldi Chulalongkorn Egyetem kutatója.

Egy perc alatt 60 mintát is át tudnak vizsgálni a négylábúak, és képesek észlelni a Covid–19-ben szenvedő betegek izzadságában lévő illékony szerves vegyületeket akkor is, ha az illetőnek nincsenek tünetei.

A szakértő kiemelte, a kutyák nem közvetlenül az embereket fogják megszimatolni, hanem a tőlük vett mintákat vizsgálják át.

A világ több országában, így Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Chilében és Ausztráliában is próbálkoznak kutyák kiképzésével a koronavírus-fertőzöttség felismerésére.

Európában elsőként a helsinki repülőtéren kezdtek kutyákat alkalmazni a fertőzöttek kiszűrésére, ebben az ügyben Finnország 20-30 országgal működik együtt. Kísérletképpen használnak kutyákat ilyen célra a dubaji nemzetközi repülőtéren is – írja az MTI.

A figyelmetekbe ajánljuk