three men sitting on stair

Megvizsgálták az összes korábbi, másnaposság elleni gyógymódokat vizsgáló tanulmányt, és arra jutottak, hogy az alkoholtól való távolmaradás továbbra is a legtutibb tipp.


Ha időről-időre te is szoktál másnapos lenni, akkor bizonyára neked is van saját kis gyógymódot, amire esküszöl, mert segít átvészelni az ilyen napokat. Van azonban egy rossz hírünk: egy új kutatás szerint a legtöbb ilyen gyógymód mögött nincs megalapozott tudomány. A kutatók 21, korábban összesen 386 résztvevőn végzett, placebo-kontrollált vizsgálat áttekintése során megállapították, hogy az úgynevezett másnaposság elleni gyógymódok hatékonyságának tudományos bizonyítéka a legjobb esetben is kétes.

Különösen az ilyen kísérletek lefolytatásának és értékelésének módját kell javítani, például a másnapossági tünetek mérésére szabványosított skálát kell használni, ahelyett, hogy az önbevallásra hagyatkoznának. Egyelőre a másnapossági tünetek megelőzésének legbiztosabb módja az alkoholtól való tartózkodás vagy a mértékletes alkoholfogyasztás, állapítja meg a vizsgált tanulmányok analízise.

A 21 tanulmány a legkülönbözőbb másnaposság elleni gyógymódokat vizsgálta, köztük a szegfűszegkivonatot, a vörös ginzenget, továbbá a koreai körte levét többek között. Bár a másnaposság tünetei néhány esetben valóban javultak, az adatok gyűjtésére és értékelésére használt módszerek nem voltak elég megbízhatóak. Az állítólagos gyógymódok egyikét sem vizsgálták egynél több tanulmányban, és a bejelentett eredmények egyikét sem sikerült azóta függetlenül megismételni. A mintavételezés is problémát jelentett, nyolc tanulmányban kizárólag férfiak vettek részt.

A kutatók a korábbi tanulmányok között jelentős különbségeket tapasztaltak az elfogyasztott alkohol mennyiségét és a hozzájáruló tényezők, például az előtte elfogyasztott ételek mennyiségét illetően is. Bár a szegfűszegkivonat, a tolfenaminsav és a B6-vitamin-analóg piritinol tűnik a legígéretesebbnek másnaposság elleni gyógymódként az elemzés alapján, a bizonyítékok még nem elég erősek, és további vizsgálatokra lesz szükség a valódi hatékonyságuk megerősítéséhez.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk