Lehetetlen helyen bukkantak több tucat élőlényre
Eddig azt gondolták, hogy hasonlóan zord környezetben nem létezhet semmilyen organizmus.

Kutatók egy csoportja 900 méter fúrást végeztek az antarktiszi Filchner-Ronne-jégselfben, hogy a tengerfenék iszapját vizsgálják; ám legnagyobb meglepetésükre sokkal érdekesebb dologra leltek. A New Scientist cikkében olvasható, hogy a tanulmány közben egy sziklára bukkantak a jégtenger mélyén, ami alatt állatok tucatjai bújtak meg.

A videón rögzített képeken 16 szivacsot és 22 – egyelőre – ismeretlen állatra bukkantak – az első feltételezések szerint talán kacslábú rákok lehetnek.

A felfedezés azért nagy szó, mert elméletben a hasonló organizmusoknak esélyük sincsen megélni a zord környezetben. Huw Griffiths, a Brit Antarktiszi Kutatóprogram munkatársát is meglepték az állatok, mivel számtalan okot tudna felsorolni, miért életre alkalmatlan a jégtakaró alatt. A Filchner-Ronne-jégselfben mínusz 2 Celsius-fokos a hőmérséklet, és elméletben egy elzárt területről van szó, ahol semmilyen áramló anyagot nem tudnának fogyasztani az állatok.

A legközelebbi ismert forrás 260 kilométerre található, ahol fotoszintetizáló létformák képesek fent maradni.

Az még nem derült ki, hogy a megtalált állatok új fajoknak számítanak-e, és azt sem, hogy mióta élhetnek a jég alatt, vagy milyen gyakran (és mit) táplálkoznak. Ám az biztos, hogy az eddigi feltételezések szerint az Antarktisz jégselfjei jóval nagyobb biodiverzitásnak ad otthont, mint eddig hitték.

A mostani felfedezés új munkát adhat a szakértőknek, és igyekeznek megtudni a jövőben, hogy miként is maradhatnak meg a különböző organizmusok a barátságtalan területen. A klímaváltozás pedig ide is betette a lábát: a gyorsan olvadó jégtakarók veszélybe sodorhatják a hasonló életformákat a víz alatt.

A figyelmetekbe ajánljuk