villamosok amerikában

Rangsorolták a világ legjobb városait – Budapest előkelő helyen végzett

Ezúttal nem feltétlen a klasszikus szempontok alapján készült a lista.

Sokan érezték úgy, hogy a világjárvány elvette az értelmét annak, hogy a nagyvárosokban éljünk. A lezárások idején a városi életet meghatározó szórakozás, kultúra és társadalmi élet nagy része kiesett. Érthető tehát, hogy egy nagy metropoliszban sokan beszorulva érezték magukat, és a lakásukon kívüli gubbasztáson nemigen volt más opció.

De részben tévedésről van szó: a városoknak sikerült alkalmazkodniuk a körülményekhez, és találtak módot arra, hogy a közösség a lezárások idején is jól érezze magát.

A brit TimeOut magazin ezért is kérdezett meg 27 ezer városlakót Melbourne-től Madridig, Chicagótól Koppenhágáig és Tel-Avivtól Tokióig. A cél az volt, hogy kiderítsék, mely városok léptek a pandémia alatt előre és fogtak össze jobban idén.

Így nem csupán ételről és kultúráról kérdezték az embereket, hanem a közösségi projektekről, a zöld területekről és a fenntarthatóságról is. Azokat a városokat keresték, melyek nemcsak a jelenben élnek, hanem a jövőre is gondolnak. Így a TimeOut szerkesztősége 27 ezer ember segítségével összeállította a világ 37 legjobb városát – amelyek között Budapest is szerepel.

A lista első helyén az USA nyugati partján fekvő San Francisco áll. A város ugyan az egyik legszigorúbb intézkedéseket hozta az országban, de a lakók kreatívan próbálták meg a vállalkozásaikat életben tartani, innovatív kezdeményezések voltak a rászorulók részére és különböző segélyhálózatok is léteztek. Emellett a város progresszív politikája, parkletjei és fenntarthatóságának köszönheti a TimeOut első helyét.

Shutterstock

A második helyen Amszterdam áll, nem meglepően a zöld és a fenntartható kategóriában érte el a legnagyobb sikereit. A pandémia alatt számos intézkedéssel igyekeztek a helyi lakosok életminőségén és fenntarthatóságon javítani. A városközpontban található Vondelpark pedig a világ egyik legsokszínűbb kulturális központja.

Shutterstock

A dobogóra még Manchester ért fel, amely kreativitásával és jó hangulatával érdemelte ki a harmadik helyet: az „éjszakai élet", a „kreativitás", a „közösségi szellem" és a „barátságosság" sem áll távol a lakóktól.

Budapest pedig Párizs és Abu-Dzabi között zárt a 29. helyen.

Az előkelő helyezéshez nem csupán a főváros csodálatos építészete kellett – bár külön öröm, hogy főleg emiatt minősítették Budapestet „gyönyörűnek". Az indoklásban megemlítik, hogy a híres belvárosi szórakozóhelyeink megszűnése ellenére is feltalálták magukat a helyiek: a belvárosból a zöldebb városrészekbe vándoroltak , és a Budai-hegységben tett túrák is nagy népszerűségnek örvendtek.

Emellett a folyóparti üldögélések vagy a parkokban való piknikezések is népszerű programok voltak. A TimeOut a bárjaink és parkjaink és a Duna-parti helyeink mellett a dombos kirándulóhelyeinket is kiemelte.

A legjobb tíz 

  1. San Francisco
  2. Amszterdam
  3. Manchester
  4. Koppenhága
  5. New York
  6. Montreal
  7. Prága
  8. Tel-Aviv
  9. Porto
  10. Tokió
A teljes lista.


A figyelmetekbe ajánljuk