Kacsát így még nem hallottak káromkodni

Kacsát így még nem hallottak káromkodni

Arról, hogy egyes madárfajok képesek emberi hangokat utánozni már régóta tudunk – elég csak arra az öt papagájra gondolni, akik egy komplett vadasparkot káromkodtak körbe. Most azonban egy új faj is csatlakozott a díszes társasághoz, ugyanis először dokumentálták, hogy az ausztrál lebernyeges réce (Biziura lobata) is jól bánik az emberi szavakkal.

A The Guardian cikkéből kiderül, egy a Tidbinbilla Természetvédelmi Területen nevelkedett hím réce képes az ajtócsapódás hangját, valamint egy káromkodást is utánozni.

Mindez nem mostanában történt: Dr. Peter Fullagar nyugalmazott ausztrál kutató több mint három évtizeddel ezelőtt rögzítette a felvételt. Ez viszont csak nemrégiben került elő újra a holland Leideni Egyetem egyik tudósa, Carel ten Cate által, aki egy madarak hangadásáról szóló könyvben bukkant rá egy homályos utalásra.

Erről írtak is egy tanulmányt, ami a Philosophical Transactions of the Royal Society B című szaklapban jelent meg.

Wikimedia

A már említett káromkodás, amelyet a Ripper nevű réce utánzott az angol „you bloody fool" kifejezés volt, ami magyarra fordítva nagyjából annyit jelent, hogy „te istenverte bolond".

Ripper a tudását valószínűleg annak köszönhette, hogy születése óta emberek között nevelkedett. A kutatók szerint azonban lehet becsapós a felvétel, és a „fool" helyett a „food" szó hangzik el. Ezt azzal indokolják, hogy Ripper gondozója lehetséges, hogy etetéskor viccesen a „here is your bloody food", vagyis „itt az istenverte kajád" mondatot mondta.

Az ajtócsapódás hangja viszont annyira megegyező volt az eredetivel, hogy a tanulmány szerint a réce biztosan ezt utánozta.

Ezen kívül a kutatók Ripperen kívül még másik két récénél is megfigyelték a jelenséget, de róluk nem készült felvétel. A cikk szerint a felfedezés alapjaiban megváltoztatja azt, amit eddig a madarak hangalapú nyelvtanulásának evolúciójáról tudtunk, és a jelenség arra utal, hogy ez a képesség több madárcsoportban egymástól függetlenül fejlődött ki.


A figyelmetekbe ajánljuk