125 éves Vígszínház
Facebook/Vígszínház

Egyhetes ingyenes vetítéssorozattal kedveskedik a 125 éves Vígszínház

Lesz bőven program a következő időkben. Ünnepel a Vígszínház!

Százhuszonöt éve, 1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vojvoda című darabjának díszbemutatójával nyitotta meg kapuit a Vígszínház. Az azóta eltelt 125 évben a színház társulata 1443 premiert tartott, több ezer művész fordult meg a színpadokon, és közel ötvenmillió néző tapsolhatott a sikereknek.

A közlemény szerint a jubileumi évben a Vígszínház számos meglepetéssel várja a közönséget. Az ünneplés május 1. és 8. között múltidéző, ingyenes online vetítéssorozattal kezdődik.

Magyarország legnagyobb kőszínháza, a Vígszínház az osztrák Fellner és Helmer cég fényűző neobarokk tervei alapján épült az éppen világvárossá váló Budapesten. Az akkor még külterületnek számító, malmokkal, ipari létesítményekkel szegélyezett mocsaras területen az 1895. április 1-i alapkőletétel után egy évvel, 1896. április 2-án már megkezdődhetett a bemutató előadás olvasópróbája,

május elsején pedig végre megnyitotta kapuit a közönség előtt Magyarország első magánszínháza.

A megnyitó óta eltelt 125 évben legendás színészek és alkotók munkája tette feledhetetlenné az Vígszínházat. A színház történetében mérföldkőnek számítanak a magyar és külföldi ősbemutatók, és az olyan színházi rekordnak számító előadások, mint a több mint 1300-szor eljátszott A dzsungel könyve; a 999. előadásnál járó A padlás vagy a több mint 35 éve műsoron lévő Játszd újra, Sam! A legtöbbször, szám szerint hétszer Molnár Ferenc Liliom című darabját mutatta be a színház, a leghosszabb társulati tagsággal pedig a 93 éves Szatmári Liza büszkélkedhet, aki 1951 óta, azaz hetven éve a Vígszínház színésznője.

A legeket és a felejthetetlen pillanatokat az elkövetkezendő egy évben számos módon felidézi majd a színház, a jelenlegi különleges helyzethez igazodva azonban az ünnep május elsején online bejelentkezéssel és egy egyhetes vetítéssorozattal kezdődik.

A jubileumi közvetítéssorozat minden este 19 órától a Vígszínház honlapján lesz látható, ahol részleteket is olvashatunk az előadásokról.

A teljes program:

május 1. szombat - Körmagyar (1989)
május 2. vasárnap - Az udvari kalap (1965)
május 3. hétfő - Macskajáték (1971)
május 4. kedd - Az üvegcipő (1978)
május 5. szerda - Jó estét nyár, jó estét szerelem (1977)
május 6. csütörtök - Csókos asszony (1987)
május 7. péntek - Dühöngő ifjúság (1992)
május 8. szombat - A padlás (1988)


A figyelmetekbe ajánljuk