The Ryugyong Hotel, a végzet szállodája
Fotó: Shutterstock

A „végzet szállodája", ahol még soha senki nem tért nyugovóra

Rengeteg furábbnál furább történet kering Észak-Koreával kapcsolatban. A diktatórikus állam sok mindent bevállalt az elmúlt évtizedekben a presztízs kivívása érdekében, ezeknek a terveknek azonban csak igen kis százalékát sikerült valóban teljesíteniük is. Egyik ilyen füstbe ment beruházás a világ legmagasabb szállodája volt, amely mind a mai napig Phenjan közepén áll – üresen és magányosan.


Észak-Korea fővárosában, Phenjanban található Ryugyong Hotelt 1987-ben kezdték el építeni. A nagyszabású tervekben az állt, hogy két éven belül már vendégek lephetik el az impozáns hotelt. A szálloda megnyitását az 1989-es Ifjúsági és Diák Világfesztiválra időzítették. A tervezők a világ legmagasabb szállodájának rekordját akarták megdönteni, amelyet akkoriban a riválisnak tartott Dél-Korea birtokolt.

Ez is érdekelhet: Így lopott el Svédországtól 1000 Volvót Észak-Korea

A Ryugyong Hotelt – szokatlanul – piramis alakúnak tervezték, 105 emeletével meghaladta a 300 métert is. A szakemberek továbbá azt akarták, hogy a 3000 szoba mellett öt étteremmel is büszkélkedjen.

Ám annak ellenére, hogy a szervezők – információk szerint – 600 millió fontnyi (közel 275 milliárd forintnyi) összeget költöttek a projektre, az épület teljes kialakítása az évek során megrekedt.

A tervezett magasságot 1992-ben ugyan elérték, de mivel időközben Észak-Korea gazdasági válságba került, az építkezést leállították. A leállás olyannyira gyors és radikális volt, hogy az épület tetején még egy darut is ottfelejtettek.

A következő 16 évben a Ryugyong Hotel teljesen üresen állt, csupasz beton külseje a környező épületek közül a távolból is jól láthatóan kimagaslott. Ez idő alatt a fenyegető építmény kiérdemelte a külföldi közbeszédben a „végzet szállodája" becenevet.

A hosszú szünet után a darut eltávolították, illetve a komplexumot fém és üveg burkolattal látták el, ami további 144 millió fontba (körülbelül 65 milliárd forintba) került. 2012 végén a német Kempinski szállodacsoport bejelentette, hogy a Ryugyong a következő évben részben az ő irányítása alatt fogja megnyitni kapuit. Alig néhány hónappal később azonban a cég visszalépett – derül ki a HelloMagyar cikkéből.

Ezt is olvasd el: 6 teljesen természetesnek gondolt dolog, ami Észak-Koreában tilos


Több mint 30 évvel a munkálatok megkezdése óta a szálloda még mindig nem nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. Páran azonban jártak már az épület belsejében, Simon Cockerell, egy észak-koreai túrákra szakosodott cég ügyvezetője elmesélte, hogy nem éppen barátságos a környezet:

Bevittek minket az előcsarnokba, ami tele volt még cementtel. Aztán felmentünk az egyetlen működő lifttel a 99. emeleti tetőre.Sokáig tartott az út, mert ez egy szervizlift volt, nem egy modern, gombsoros. Ott várt minket egy liftkezelő, aki pontosan megszabta, hol kell megállnunk. A tetején körbenéztünk, csináltunk néhány képet, majd visszamentünk az előcsarnokba

Felmérések szerint a szálloda befejezése mai árfolyamon további 1,6 milliárd fontba – 735 millárd forintba – kerülne.

A hotelen legutóbb 2018-ban történt kis ráncfelvarrás, amikor LED-fényeket szereltek fel, hogy egy kicsit kellemesebbé tegyék a látványt. Felkerült továbbá egy, a hely nevét viselő tábla: „The Ryugyong Hotel", de ezzel együtt is a hely a korábbi tervtől még nagyon messze áll.

Emellett az is kérdéses, ha elkészül egyszer, ki az, aki megszállna ezen a nem kifejezetten turistacsalogató helyen, Észak-Korea szívében.

A figyelmetekbe ajánljuk