5+1 történelmi tény, amely megzavarja az időérzékelésedet

5+1 történelmi tény, amely megzavarja az időérzékelésedet

Amikor megpróbáljuk perspektívába helyezni a történelmi eseményeket, gyakran leegyszerűsítve „régi időkre" és „modern időkre" utalunk. De mi van akkor, ha egyes történelmi tények, amelyeket a modernkorhoz csatolunk sokkal régebbiek, mint gondolnánk, vagy éppenséggel fordítva? Íme, néhány érdekesség, amely garantáltan összekuszálja az időérzékelésedet.


Marilyn Monroe és Erzsébet királynő ugyanabban az évben született.

Pinterest

A találkozójuk során 30 évesek voltak. A River Plate-i csata című film bemutatóján a londoni Leicester Square-en üdvözölték egymást. Monroe az akkori férjét, Arthur Millert kísérte el. A fotón pedig láthatjuk őfelségét és a színésznőt a fogadósorban.

A 2006-ban elhunyt Harriet, a teknősbéka, személyesen látta Charles Darwint.

www.flickr.com


Harriet teknősbékát állítólag Charles Darwin fogta be 1835-ben a Galápagos-szigeteken tett látogatása során, a világkörüli expedíciója részeként. Majd Angliába szállítatta a teknőst, de csak a tudós halála után nem sokkal került végső lakhelyére, Ausztráliába. Becslések szerint az állat 175 éves volt, amikor végül a világhírű Krokodilvadász, Steve Irwin állatkertjében meghalt.

Ezt a történetet azonban sokan kétségbe vonják, miszerint Darwin soha nem járhatott azon a szigeten, ahonnan Harriet eredetileg származott.

A gyapjas mamutok még éltek, miközben az egyiptomiak a piramisokat építették.

en.wikipedia.org

A tudósok megállapították, hogy a gyapjas mamutok még i. e. 1650-ig barangoltak a Földön, az óriási teremtmények akkoriban egy Kelet-Oroszország partjainál lévő szigeten voltak megtalálhatók. Eközben az egyiptomi piramisok közül a legrégebbi, a Dzsószer-piramis, amely i. e. 2630-2611 között épült. Ez pedig azt jelenti, hogy amíg az ember a valaha készült leghihetetlenebb építmények megalkotásával volt elfoglalva, a gyapjas mamutok még mindig a saját dolgukat végezték a bolygonkón.

A Nintendót akkor alapították, amikor a Hasfelmetsző Jack még szabadlábon volt.

commons.wikimedia.org

A Nintendo, a japán játékgyártó cég, amelyet olyan legendás videójátékokhoz kötnek, mint Mario, Donkey Kong, Zelda és a Pokémon. Ám a vállalat valójában sokkal régebbi, mint azt gondolnánk. Eredetileg hanafuda nevű játékkártyákat készítettek, és a céget még 1889-ben alapították, amikor a hírhedt Hasfelmetsző Jack tartotta rettegésben London utcáit. A Hasfelmetsző valódi kilétét soha nem sikerült kideríteni, és ő volt az első számú gyanúsított „a Pinchin utcai torzó” néven ismert brutális ügyben, amikor egy azonosítatlan nőre bukkantak fej és lábak nélkül. Ez pedig mindössze hetekkel a Nintendo megjelenése előtt történt.

George Washington 1799-ben halt meg. Az első dinoszaurusz fosszíliát pedig 1824-ben fedezték fel, így az elnök nem tudott a dinoszauruszok létezéséről.

en.wikipedia.org

George Washington 1799. december 14-én, 67 éves korában hunyt el otthonában. Katona, földműves, valamint az Egyesült Államok első elnöke, bár honfitársai sokszor a „haza atyjaként" emlegették. De hiába övezte óriási tisztelet és tartották rendkívül bölcsnek, nyilvánvalóan semmit sem tudhatott a dinoszauruszokról. Az őshüllőket ugyanis 1824-ig tudományosan nem ismerték el. Csak azután, hogy William Buckland brit természettudós először írta le a Megalosaurust, amely az első dinoszaurusz, amelyet megneveztek.

Kontinens és a különbségek: néhány nappal a Mcdonald's megalapítása után érkeztek foglyok Auschwitzbe

commons.wikimedia.org

Bár a McDonald's-ot hagyományosan az 1950-es évek Amerikájának szépségeivel és jólétével hozzák összefüggésbe, az első étterem már jóval korábban, 1940. május 15-én megnyílt. Mindössze öt nappal azelőtt, hogy az első foglyokat a mai Lengyelország területén lévő auschwitzi koncentrációs táborba deportálták.

A figyelmetekbe ajánljuk