imdb

James Cameron véglegesen lezárta a Jack halálával kapcsolatos vitát

Huszonöt éve mutatták James Cameron kasszasikerét, a Titanicot, ami még mindig minden idők harmadik legnagyobb bevételt hozó filmje. Történelmi öröksége mellett a film vége rengeteg vitát váltott ki a nézők között: vajon Jack (Leonardo DiCaprio) túlélhette volna-e a fagyos óceánban, ha felmászik Rose (Kate Winslet) mellé az ajtóra? James Cameron pontot tett az ügy végére.

A napokban már megírtuk, hogy Kate Winslet szerint elfért volna, de most Cameron is igyekezett pontot tenni a vita végére egy tudományos magyarázat segítségével.

Elkészítettünk egy tanulmányt, hogy véget vessünk ennek az egésznek. Alapos törvényszéki elemzést végeztünk egy hipotermia-szakértővel, aki reprodukálta a filmbeli tutajt, és egy kis különkiadást fogunk készíteni róla, amely februárban jelenik meg

– mondta Cameron a Toronto Sun című napilapnak, miközben az Avatar második részét népszerűsítette.

Ez is érdekelhet: 25 éve mutatták be a Titanicot − 10 érdekesség, amit nem tudtál róla

A rendező elmondta, hogy a pontos eredmények érdekében felbéreltek két kaszkadőrt, akiknek a testtömege megegyezett a két színészével, szenzorokat helyeztek el rajtuk, majd a jeges vízbe tették őket. Ezután „különböző módszerekkel" tesztelték, hogy túlélhették-e.

A válasz pedig az volt, hogy teljességgel kizárt, hogy mindketten túlélhették volna, csupán az egyikük maradhatott életben.

Cameron egyelőre csak ennyi részletet árult el a tanulmányból, de a Futurism cikke megjegyezte, hogy a rendező nem először foglalkozik a sokakat foglalkoztató kérdéssel.

2017-ben például megcáfolta az amerikai Mythbusters tévéműsorban felvetett elméletet, miszerint Jack úgy maradhatott volna életben, ha Rose mentőmellényét az ajtóhoz köti a felhajtóerő érdekében.

A víz alatt, mínusz két fokos vízben kötözöd fel ezt a dolgot, ami 5-10 percig tart, így mire feljössz, már halott vagy. Szóval ez nem működne

– mondta akkor Cameron.

A tudományt félretéve, Cameron szerint Jack halála tematikusan is szerves része volt a történetnek – így nincs értelme olyasmibe belekötni, amit úgysem fog meggondolni.

Meg kellett halnia. Ez olyan, mint Rómeó és Júlia. Ez egy film a szerelemről, az áldozathozatalról és a halandóságról. A szerelem az áldozathoz mérhető

– magyarázta.

Tehát Cameron szerint minden értelemben meg kellett halnia Jacknek, amit úgy tűnik, jövőre tudományosan is alátámaszt majd egy tanulmány vagy egy különkiadás formájában.


A figyelmetekbe ajánljuk