Telefonfülke.

4 zseniális ötlet, amivel új életet leheltek az elhanyagolt telefonfülkékbe

Napjainkban az utcai telefonfülkék feleslegessé és elhanyagolttá váltak, azonban nem egy olyan kezdeményezés indult el az elmúlt években, amely újrahasznosította a mostanra szolgálaton kívüli kabinokat. Az alábbi cikkben négy ilyen remek példát mutatunk be.


Utcai könyvtár

A hagyományos könyvtárak ugyan tényleg varázslatos helyek, azonban a kölcsönzés sokszor igen időigényes és körülményes lehet.

Nagyon úgy tűnik, hogy ezt a problémát Izlandon is észlelték, pont emiatt az ország utolsó megmaradt telefonfülkéiből bárki számára könnyen elérhető, kis könyvtárakat alakítottak ki.

Az ingyenes szolgáltatás lényege rendkívül egyszerű: a Magyarországon is ismert „hagyj itt egy könyvet, vigyél el egy könyvet”-filozófiát alkalmazzák, az eddigi tapasztalatok szerint pedig az izlandiak odavannak a programért – írja a Listverse.

Ez is érdekelhet: Kapcsolásra várva – így telefonáltunk át a huszadik századot

Töltőközpont

Napjaink egyik legnagyobb problémája a telefontöltés. A londoni Solarbox nevű projekt okán azonban a használaton kívüli telefonfülkéket zöldre festették, és töltőállomássá alakították át őket.

A módszer igen környezetbarát, hiszen a napelemekkel felszerelt fülkék a nap energiáját használják fel arra, hogy az emberek feltölthessék telefonjaikat.

Hasonló megoldást tesztelnek egyébként Dél-Koreában is, ahol elektromos kerékpár töltőkké alakították át a kabinokat.

Defibrillátorállomás

Jöjjön egy újabb remek példa Nagy-Britanniából: A Community Heartbeat Trust nevű szervezet, használaton kívüli telefonfülkéket alakít át defibrillátorállomásokká.

A kezdeményezés képviselői szerint telefonfülkék tökéletesek a defibrillátorok tárolására, jól felismerhetőek és időjárásállóak.

Ez a megoldás legfőképp a vidéki településeken lehet hasznos, ahol sokszor lassabban érnek ki a mentők.

Művészeti galéria

Sokan csak azért utaznak el távoli városokba, hogy megtekintsék az adott település múzeumát, azonban a tömeg és a sorban állás sokszor kínzó lehet.

Az amerikai Cleveland legkisebb művészeti galériáját viszont egy használaton kívüli telefonfülkében rendezték be, amely a Waterloo művészeti negyedben található, de korábban Angliában is belefogtak egy szinte ugyanilyen projektbe.

2021-ben nem akármilyen művészek vettek részt egy hasonló kezdeményezésben: Glenn Gigontól Patti Smithig New York régi telefonfülkéit alakították át köztéri művészeti központokká.


A figyelmetekbe ajánljuk