stan t-rex

Stan, a 32 millió dollárt érő T. rex új múzeumba költözik

Végül nem egy nappaliba került az értékes csontváz.

Több mint egy éve bejárta a sajtót Stan, a világ egyik legteljesebb, 188 csontból álló Tyrannosaurus rex csontváza. Az árverésre kerülő fosszila rekordot is döntött, amikor egy névtelen licitáló 27,5 millió dolláros kalapácsáron megvásárolta a Christie's árverésén. A felárral együtt a végső ára 32 millió dollárra emelkedett.

Az árverés egybeesett az ősi kövületek kereskedelmének fellendülésével, ami a tudósok aggodalmát ki is váltotta a természeti trófeákra vadászó magánvásárlók megnövekedett kereslete miatt.

Stan eladása felülmúlta a dinoszaurusz fosszíliák korábbi rekordját, amelyet 1997-ben egy Sue nevű 8,4 millió dolláros csontváz tartott. A mostani eladás idején rejtély övezte a fosszília sorsát; nem volt világos, hogy magánvásárlóhoz vagy intézményhez került. Egyes tudósok attól tartottak, hogy a széles körben tanulmányozott lelet a kutatók számára elérhetetlenné válik, ha magángyűjtőhöz kerül.

A csontváz egyébként csak azután vált eladóvá, hogy egy bíró 2018-ban elrendelte az eladását, hogy megoldja a vitát, amely egy észak-dakotai ásatási vállalat két tulajdonosa közötti alakult ki. Ezt követően a Christie's az amerikai természettudományi múzeumokhoz kötődő magángyűjtőket szemelt ki potenciális vevőként.

Azonban jó hír, hogy az amerikai kereskedelmi jelentések szerint a fosszíliát 2021 májusában exportálták New Yorkból az Egyesült Arab Emírségekbe. Abu Dhabi kulturális és turisztikai minisztériuma szerdán közleményben tudatta, hogy Stan a Saadiyat-szigeten épülő, 377 ezer négyzetméteres új intézményben, az Abu-Dzabi Természettudományi Múzeumban kap helyet.

A Robb Report cikke szerint a múzeum gyűjteményében szerepel majd egy Ausztráliában talált 7 milliárd éves meteorit is.


A figyelmetekbe ajánljuk