red curtain stage

Kiállnak a színházak a klímavédelem mellett

Miskolcon indult el a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt, amely kiáll a klímaváltozás megfékezése mellett.


A Miskolci Nemzeti Színház 2019-ben indította útjára a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projektet. A kezdeményezés célja, hogy a kulturális intézmények összefogjanak a klímaváltozás okozta károk megfékezésének érdekében.

A projekthez rengeteg intézmény csatlakozott, már 21 színház kötelezte el magát a zöld, tudatos magatartás mellett.

A Jövő Nézőiért Projekt vezetői aktívan keresik az együttműködési lehetőségeket más zöld szervezetekkel és öko-tudatos cégekkel. A színházak, társulatok mellett a kezdeményezést így a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace Magyarország is aktívan támogatja.

A tagok célul tűzték ki maguknak a zöld programokban való aktív részvételt, valamint a közös szemléletformálást. A színházak a jövőben konkrét lépéseket is tesznek a környezettudatosság jegyében.

Nagyobb figyelmet fordítanak például a hatékony, kímélő energetikai működésre, hulladékkezelésre, újrahasznosításra és üzemeltetésre. A zöld szemléletmód emellett a művészeti kivitelezésben is nagy szerephez fog jutni.

A mozgalom létrehozója, Papp Endre szerint

„Ebben a színházak számára is különösen kiszolgáltatott időszakban közel sem mindennapi, hogy a kulturális intézmények képesek erejükön felül egy számukra szokatlan területen is összefogni.„

Az ötletgazda úgy véli, a szemléletformáló kezdeményezés egy generációkon átívelő folyamat, amelyben ők szeretnének úttörőként részt venni.

(Forrás: Fidelio)


A figyelmetekbe ajánljuk