Gyomorbajoktól szenvedtek a középkori szerzetesek a rengeteg hústól

Gyomorbajoktól szenvedtek a középkori szerzetesek a rengeteg hústól

Egy új kutatás szerint a húsban gazdag étrend miatt komoly gyomorproblémái voltak a 14. századi szerzeteseknek.

A somerseti Muchelney apátságban élő szerzetesek számára egy 1336-os pápai rendelet tette lehetővé, hogy egy héten kétszer is húst egyenek.

Michael Carter, az English Heritage, a brit műemlékfelügyelet történésze szerint a középkori szerzetesek eleinte bizonyára örültek, hogy asztalukra birka-, marha-, sertés- és vadhús is kerülhetett, de a változás az emésztésük szempontjából már nem volt annyira kellemes.

Az apátságban élő barátok életét feltáró kutatás megállapította, hogy a szerzeteseket komoly emésztési problémák kínozták, amiért a pápai rendelet alapján engedélyezve lett a négylábú állatok húsának fogyasztását heti két alkalommal.

Étrendjük a mai mércével mérve is kiegyensúlyozatlan és kalóriadús volt.

A hús luxusnak számító hozzáadása után a székrekedés, a hasmenés hamarosan komoly problémává vált. A szerzeteseknek gyakran komoly egészségügyi problémáik voltak az étrendjük és az emésztésük miatt

– mondta Carter.

Az étrend megváltoztatásával együtt járt az a szabály, hogy a húst nem szabad a refektóriumban fogyasztani, és Carter felfedezte, hogy az apátságban ennek érdekében szerkezeti változtatásokat hajtottak végre. Az apátság 14. századi breviáriumában pedig a szerzetesek egészséges táplálkozására vonatkozó útmutatást is talált.

Az útmutató is rávilágított, hogy a gyomorpanaszok gyakoriak lehettek az apátságban.

A kiegyensúlyozott étkezést akkoriban a fehér, kovászos kenyér, a gyógynövényekkel ízesített sör és angolna jelentette.

Carter talált egy hashajtóreceptet is, amely különböző gyümölcsök kivonatát tartalmazza. A történész elmondta:

nem akarja kipróbálni, de nem lenne meglepve, ha hatásos lenne.

Kutatásai olyan érdekes tényeket tártak fel az apátságok életével kapcsolatban, amelyek szélesebb körben is izgalmasak lehetnek.

Az emberekben az a kép él, hogy a középkorban élők mocskosak voltak, és nem törődtek az emberi anyagcsere hulladékával. De ha utánanézünk, kiderül, hogy ez korántsem így van. Lenyűgöző, hogy milyen kifinomult építészeti és vízelvezetési struktúrákat hoztak létre

– hangsúlyozta a tudós.

(The Guardian / MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk