Dollármilliókért kelhet el a több mint 340 éves, gyémántokkal díszített Stradivari

Dollármilliókért kelhet el a több mint 340 éves, gyémántokkal díszített Stradivari

Akár 11 millió dollárt (4 milliárd forintot!) is fizethetnek Antonio Stradivari ritka intarziás hangszeréért, amit 1679-ben alkotott.


A Hellier Stradivarius „a valaha készült legjobb Stradivarius hangszer” – olvasható a Cristie's aukciósház A különleges vétel néven meghirdetett július 7-i árverésének leírásában.

Az elefántcsontból készült, gyémántmintákkal berakott, aranybarnára lakkozott hegedű becsült ára 6-9 millió font. Stradivari 1734-ben vált meg a hegedűtől, akkori áron 40 fontért adta el a wombourne-i Samuel Helliernek Angliába.

Kétségtelenül ez az egyik legizgalmasabb, legszebb és legimpozánsabb hangszer, amely létezik. Nagy érdeklődésre számítok egy olyan hangszernél, amely ritka és egyenesen a múzeumból jön. Mikor van alkalma az embernek megérintenie vagy megszereznie egy ilyen hegedűt? Egyszerűen hihetetlen

– nyilatkozta Florian Leonhard hegedűszakértő, a Christie's tanácsadója.

Antonio Stradivari neves műhelyéből a világon még mintegy 600 hegedű, cselló, gitár és lant maradt fenn, melyek a gyűjtők körében rendkívül keresettek. Leonhard szerint a hangszerek ára nyolc- és húszmillió dollár között van. A Christie's szerint a mester által alkotott mintegy 1100 hangszerből mindössze tucatnyi készült díszítéssel.

Az ilyen hegedűket gyakran hasonlítják sportkocsikhoz, először meg kell tanulni, hogyan vezessük őket, de ahogy megvagyunk a manőverezés elsajátításával, az elképzelhetetlenül kifizetődő

– mondta Braimah Kanneh-Mason hegedűművész, akinek egyszer volt alkalma a hangszeren játszani.

A figyelmetekbe ajánljuk