Sárkányok háza: Alicent királyné teljesen félreértette a Tűz és Jég dalának próféciáját
HBO

Sárkányok háza: Alicent királyné teljesen félreértette a Tűz és Jég dalának próféciáját

A Trónok harca rajongói a Sárkányok házának köszönhetően sokkal jobban megismerhetik a Targaryen-ház titkait.


Az HBO új spin-off sorozatának első évada október 24-én fejeződött be, és visszarepítette a nézőket Westeros világába.

A széria azonban nemcsak a Targaryen-polgárháborút ismerteti meg velünk, hanem egy ősi legendát is, ami jól reflektál az eredeti Trónok Harca-sorozat történetszálára is.

Az első epizód egyik kulcsjelenetében, Viserys király (Paddy Considine) mesél lányának és örökösének, Rhaenyra hercegnőnek (Milly Alcock) egy látomásról, amely Aegont Westeros meghódítására késztette. Elmondja Rhaenyra-nak, hogy Aegon megjósolta „az emberek világának végét", ami „egy szörnyű telet fog magával hozni, amely a távoli északról süvít".

Aegon látta, hogy abszolút sötétség lovagol azokon a szeleken, és bármi is lakozik benne, elpusztítja az élők világát. Amikor ez a nagy tél eljön, Rhaenyra, egész Westerosnak ki kell állnia ellene. És ha az emberek világa túl akarja élni ezt, akkor egy Targaryennek kell ülnie a Vastrónon. Egy királynak vagy királynőnek, aki elég erős ahhoz, hogy egyesítse a birodalmat a hideg és a sötétség ellen. Aegon a Tűz és Jég dalának nevezte az álmát. Ez a titok, Aegon ideje óta öröklődik királyról örökösre. És most meg kell ígérned, hogy megtartod. És hogy továbbviszed

– mondta Viseyrs a lányának.

Ezt a jelenetet az teszi különösen izgalmassá, hogy a Trónok harcának köszönhetően tudjuk, hogy Daenerys (Emilia Clarke) egy napon (sikertelenül) megpróbálja majd elfoglalni helyét a Vastrónon. Tudunk a Hosszú Éjszaka eljöveteléről és a mások elleni harcról is. A rajongók arra is emlékezhetnek, hogy egy Aegon nevű Targaryen – közismertebb nevén Havas Jon (Kit Harington) – jelentős szerepet játszik Westeros megmentésében.

Viserys azonban a halálos ágyán megosztja a próféciát Alicent Hightowerrel (Olivia Cooke), mivel a férfi a betegsége miatt már nem volt a maga ura, és azt hitte, hogy Rhaenyra (Emma D'Arcy) ül mellette, és nem a felesége. Ennek köszönhetően Alicent úgy véli, hogy férje utolsó kívánsága az volt, hogy a szintén Aegon nevű fiúk, és ne Rhaenyra családi vonala jusson a Vastrónra. Ez a félreértés az, ami az elkövetkező háborúkhoz vezet.

Az első évad fináléjában Rhaenyra tévesen feltételezi, hogy Daemon (Matt Smith) tud az apja jóslatáról. A férfi válasza – miszerint fojtogatja Rhaenyra-t és szidja a bátyját, amiért ilyen „gyarló" hiedelmekben hisz – azt sugallja, hogy Rhaenyra jószerivel egyedül van azzal a tudással, amit Viserys ráhagyott.

Ryan J Condal társ-sorozatvezető arról a döntésről, hogy a sorozatban utalnak a próféciára, így nyilatkozott:

Martin (George R. R. Martin a Trónok harca-univerzum megalkotója – a szerk.) már nagyon korán elmondta nekünk a történetet, és ahogy szokta, csak úgy mellékesen megemlítette, hogy Hódító Aegon egy álmodó volt, aki előre látta, hogy a Mások átjönnek a falon, és hideggel és sötétséggel söpörnek végig a Földön. Szóval az ő engedélyével természetesen ezt is belevittük a történetbe, mert ez egy nagyszerű módja volt annak, hogy rezonanciát teremtsünk az eredeti sorozattal.


Forrás: Independent


A figyelmetekbe ajánljuk