Nadrágok egy üzletben szépen elrendezve
Fotó: Getty Images

Egy lázadás, ami örök divatot teremtett: a rövidnadrág története

A farmernadrág a XIX. század közepi aranyláz idején kezdett népszerűvé válni, amikor a strapabíró munkaruhák iránti kereslet az egekbe szökött. Ennek ellenére rövidebb változat 50 évvel ezelőttig nem igazán volt része az öltözködési szokásainknak. Végül az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma hozta el a farmer rövidnadrágok azóta is töretlen felemelkedését.


A 60-as évek előtt a rövidnadrágok nyilvános viselése súlyos illetlenségnek számított, egyes helyeken be is tiltották hordásukat. Az évtized végére azonban a szabadelvű, tekintélyellenes mentalitásnak köszönhetően sokan elkezdték levágni farmernadrágjuk szárát.

\u200bDebby Harry 1977-es fot\u00f3z\u00e1son

Debby Harry 1977-es fotózáson egy akkor még szokatlanul rövidnek számító farmernadrágban

Fotó: Getty Images

Hamarosan a rövidnadrágok mindenhol megjelentek, és évről évre egyre rövidebbek lettek. A Vogue írása szerint a cutoffok a 70-es években először a punk szcénában találtak otthonra, ahol kor nagy csillagai, Debbie Harry és Patti Smith is magukon viselték az ellenkultúra szimbólumát.

1979-től a 80-as évek közepéig Catherine Bach – aki Daisy Duke karakterét játszotta a Hazárd megye lordjai című tévésorozatban – viselt egy még rövidebb szárú farmernadrágot. Az aprócska combfixek a mai napig a karaktere nevét viselik.

Ez is érdekelhet: 120 éve hunyt el Levi Strauss, a farmernadrágok atyja – érdekes tények a Levi's-ről

\u200bAndr\u00e9 Agassi az 1988-as US Openen

André Agassi az 1988-as US Openen

Fotó: Getty Images

Az 1980-as években a nadrágok minimálisan hosszabbak lettek, a derékrészek magasabbak. A teniszlegenda, Andre Agassi az 1988-as US Openen is egy világoskék farmernadrágban játszott.

Ezt is olvasd el: Az ókori Rómától a bikiniig – A fürdőruhák elterjedésének története

\u200bMobb Deep hiphop-du\u00f3 2003-ban

Mobb Deep hiphop-duó 2003-ban

Fotó: Getty Images

A 90-es évekre a New York-i hip-hop kultúra új, bővebb, lazább derekú megközelítést vezetett be, ennek ellenére a korábbi stílusú rövidnadrágok korántsem váltak elavulttá.

Azzedine Alaïa divattervező 1991-ben küldte őket a kifutóra, Cindy Crawford pedig 1992-ben a Stuntwoman nevet viselő világturnéján viselt egy igencsak rövid darabot. De tényleg minden 90-es évekbeli popsztár ezt viselte, Mariah Careytől Halle Berryn át Britney Spearsig. A mainstream is felkapta ezt a nadrágtípust.

\u200bHalle Berry 1994-ben

Halle Berry 1994-ben

Fotó: Getty Images

A '90-es években a típusai eltértek egymástól: néhányan a hip-hop szcéna által bevezetett, bő, hosszabb rövidnadrágokat részesítették előnyben, míg mások a punkénekesnők, például Courtney Love példáját követték.

Azóta a rövidnadrágok hossza egyszer rövidebb, máskor hosszabb, de az új évezredben mindkét véglet, az aprócska és a szinte teljes lábat lefedő nadrágok is rajongóikra leltek.

Rihanna a 2012-es Coachella fesztiv\u00e1lon

Rihanna a 2012-es Coachella fesztiválon

Fotó: Getty Images

A 2010-es években kísérleteztek a színes farmerekkel, a szegecsekkel és a Rihanna-féle csillámos darabokkal is, viszont mostanában a rövidnadrágok ismét a térd felé kúsznak. Kendall Jennertől kezdve a két Hadid nővérig, a divat érezhetően visszakacsintgat a 90-es évek trendjére. Illetve 2023 a hip-hop 50. évfordulója, így nem meglepő, hogy rengeteg rapper – mint ASAP Rocky vagy Lil Yachty – visszatér a jellegzetes New York ihlette utcai stílushoz.

Egy viszont biztos, hogy sosem fog kimenni a divatból.

A figyelmetekbe ajánljuk