Róma leghíresebb szökőkútja alatt egy titkos város bújik meg

Róma leghíresebb szökőkútja alatt egy titkos város bújik meg

Nem meglepetés, hogy egy olyan gazdag történelmi múlttal rendelkező város, mint Róma, rengeteg érdekes és izgalmas látnivalóval rendelkezik, amely turisták millióit vonzza. Azonban a város kincsei nem csupán a felszínen láthatóak: az egyik ilyen félig-meddig titkos hely a híres Trevi-kút alatt bújik meg, amiről a legtöbben nem is tudnak.

A Vicus Caprarius, más néven a „Víz Városa" egy ókori római komplexum, amely a város Trevi kerülete alatt található. A felszínen helyezkedik el a már említett szökőkút is, de alatta komplett lakásokként funkcionáló épületek maradványai bújnak meg.

A régészeti lelőhely az első századból származik, de csupán az 1990-es évek végén bukkantak rá.

Shutterstock

Ma már a látogatók eljuthatnak a földalatti helyszínre, és bepillantást nyerhetnek az ókori római felsőbb osztályának lakásaiba. Látnivaló van bőven: az ásatások során talált több száz leletet tekinthetünk meg, köztük terrakotta figurákat, afrikai kerámiákat, mozaikcsempéket és több mint nyolcszáz érmét.

Vicus Caprarius

Ami azonban igazán különlegessé teszi a rejtett látványosságot, az a víz, amely keresztülfolyik rajta.

A Vicus Caprarius olyan medencéket rejt, amelyek még mindig megtelnek vízzel, köszönhetően az Aqua Virgónak, amely az ókori Róma tizenegy vízvezetékének az egyike.

Ez táplálja a Trevi-kutat is; azaz a Vicus Caprarius föd alatti vize végül a szökőkútba jut, hogy aztán a turisták beledobják a szerencsét hozó érméiket.

A ritkán emlegetett történelmi helyszín ráadásul szinte aprópénzért, négy euróért (nagyjából 1400 forint) megtekinthető, így nem érdemes kihagyni, ha Rómában járunk.

(Travel + Leisure,)


A figyelmetekbe ajánljuk