pisai ferde torony

Dől vissza a pisai ferde torony, akár teljesen ki is egyenesedhetne

Pedig egy ideje már hozzá se nyúltak.

A pisai ferde tornyot 1173-ban kezdték el építeni, teljesen pedig 1372-ben lett kész, azonban már a munkálatok alatt is elkezdett pár fokkal eldőlni. A 20. század végén a dőlés szöge már 5,5 fokra növekedett, azaz nagyjából 4,5 méterre került a merőleges szögtől. A drasztikus eldőlésnek egyik oka, hogy a torony alatti talaj nem volt elég erős ahhoz, hogy elbírja a súlyát, ráadásul a mentőmunkálatok alatt sokszor csak rontottak a helyzeten.

Ez is érdekelhet: Így néz ki a magasból a világ legkeskenyebb felhőkarcolója

A drasztikus eldőlést végül 1990-ben, egy 10 éves projekt keretei között orvosolták 30 millió euró értékben. A javítási folyamatok alatt kiszivattyúzták a torony alól a vizet, betonpillérekkel alátámasztották, majd acélkábelekkel visszahúzták a tornyot, aminek köszönhetően a pisai ferde torony több mint 50 cm-el dőlt vissza, és körülbelül 4 fokosra csökkent a dőlésszöge – ilyen utoljára 200 évvel ezelőtt volt.

Ráadásul a kiegyenesítő mozgás még nem állt le: a torony beavatkozások nélkül továbbra is egyenesedik, 2013-ra újabb 2,5 centit, 2022 végére pedig összesen már 4 centit mértek a mérnökök. A mérések alapján évi fél millimétert egyenesedik a torony.

A szakértők szerint a torony nincs veszélyben: 200 évig még biztosan a helyén marad, de utána újabb helyreállítási munkákra lesz szükség.

Ráadásul a tornyot teljesen ki lehetne egyenesíteni, de Giuseppe Bentivoglio, a pisai műemlékeket felügyelő bizottság mérnöke és műszaki igazgatója szerint erre nincs szükség, mivel a torony „dőlve született, és úgy is marad".

(Daily Mail)


A figyelmetekbe ajánljuk