Egy különleges Picasso-rajzot próbáltak átcsempészni a spanyol határon
Getty Images

Egy különleges Picasso-rajzot próbáltak átcsempészni a spanyol határon

A hatóságok lefoglaltak egy Pablo Picassónak tulajdonított rajzot, miután a spanyol vámosok a hónap elején megtalálták azt egy utas bőröndjében az ibizai repülőtéren – közölte a spanyol vámhivatal hétfőn közleményben. Az utas, aki Zürichből repült nem jelentette be a műalkotást.


Picasso Trois Personnages (1966) című műve 450 ezer svájci frankot (183 millió forint) ér.

A huszadik század egyik legnagyobb hatású művésze, Picasso Spanyolországban született, de élete nagy részét Franciaországban töltötte, ahol 91 éves korában, 1973-ban halt meg.

A svájci vámtisztviselők először „gyanúsnak" minősítették az utazót, majd leszállás után a spanyol kollégáik kikérdezték, és átkutatták a poggyászát. Az utas kezdetben tagadta a vámáru-nyilatkozat szükségességét, azt állítva, hogy a mű másolat, és bemutatta a műért fizetett 1500 svájci frankos (600.000 forint) számláját. A bőrönd alján azonban a tisztviselők állítólag találtak egy másik, a Picasso-rajzra utaló, 450 000 svájci frankról szóló számlát, amelyet egy zürichi galéria adott ki.

Mivel Svájc nem tartozik az Európai Unió vámmentes területéhez, a 150 000 eurót meghaladó értékű műtárgyakat be kell jelenteni. Mivel a rajzot nem jelentette be a vámhatóságnál, az utazónak csempészvádakkal kell szembenéznie.

A Museu d'Art Contemporani d'Eivissa igazgatója által a vámtisztviselőkkel közösen végzett előzetes elemzés megerősítette, hogy a mű eredeti, és a galéria által kiszámlázott összeg a piaci árhoz igazodik – olvasható a jelentésben. A Picasso életművével foglalkozó szakértők a tervek szerint alaposabb vizsgálatot végeznek a rajzzal kapcsolatban.

A Trois Personnages jelenleg egy ibizai bíróság felügyelete alatt áll, amely közelről figyeli a vizsgálatot.

Forrás: Robb Report


A figyelmetekbe ajánljuk