férfi fúj egy parfümöt

5 parfümillat, amit magadon viselve magabiztosabbá válhatsz!

Egy minőségi parfüm bepillantást enged a személyiségünkbe, ugyanakkor képes javítani a hangulatunkat vagy épp némiképp befolyásolni a hozzáállásunkat – például magabiztosabbá tenni. Ám nem mindegy, hogy milyen illatcsaládból, milyen illatot választunk! Összegyűjtöttünk öt olyan illatot, amelyek közül egészen biztosan megtalálod a számodra megfelelőt, ha szeretnél némi plusz önbizalmat nyerni.


A különböző parfümök megalkotásához sokféle összetevőt használnak, de ezeket mindig négy fő illatcsaládba sorolják, amelyek meghatározzák a parfüm alapkarakterét. A leggyakrabban ugyanabból az illatcsaládból választunk magunknak, ám ez semmiben sem korlátoz minket, ha a cél az önbizalomnövelés. Ugyanis nem a tipikus famme fatale vagy latin szerető illatok rejtik a magabiztosság kulcsát!

Elsőként ismerkedjünk meg a négy illatcsaláddal, utána pedig mutatjuk azokat az illatokat, melyeket érdemes ezentúl a parfümjeidben keresned.

Ez is érdekelhet: 10 lenyűgöző férfi illat, ami 2023-ban is remek választás lehet

  • Fás illatok: Leggyakrabban a parfümök alapjegyeiként használják őket, hogy mélységet vigyenek és fokozzák az illatkeveréket alkotó egyéb illatok esszenciáját. Ezek az illatok azok, melyek a bőrödön maradnak, miután a világosabb felső és középső jegyek illata elillant.
  • Virágos illatok: A virágillatú parfümök egyértelműen a legnépszerűbbek. A virágos illatokat általában az illatkeverékek fejjegyeiként használják, hogy könnyedebbé tegyék a nehezebb alap- és középjegyeket. Tévhit, hogy csak a női parfümökben használják őket, sok férfiaknak szánt illatnak is virágos aromák adják az alapját.
  • Keleti Illatok: Fűszeres, mámorító aromák, melyek nem nélkülözik az érzékiséget és a határozottságot. A keleti illatokat általában alapjegyekként használják a parfümös keverékekben, és a közhiedelemmel ellentétben nem minden keleti parfüm nehéz, hiszen a parfümmesterek tökélyre fejlesztették a könnyebb, keleties hangulatú illatok létrehozásának művészetét.
  • Citrusos illatok: Jellemzően a gyümölcsös, friss, „zöld” aromák tartoznak ebbe az illatcsaládba. Parfümökben használva a citrusos illatok a könnyedség és a tisztaság benyomását keltik, ami miatt elsősorban a férfiaknak szánt parfümökben használják, de gyakran az unisex illatok alapját és képezik.

​Fenyőtömjén

Ne feledjük, hogy a tömjén valaha többet ért, mint az arany! A fás illatcsaládhoz tartozó fenyőtömjént alapjegyként használják, a parfüm száradása közben tartós földes, füstös, mégis könnyű illatot hagy maga után. Illatának szorongáscsökkentő hatása van, többen pedig úgy tartják, segít helyreállítani a lélek egyensúlyát.

​Szantálfa

A keleti illatcsalád meghatározó tagja, ugyanakkor a fás illatokhoz is közel áll. A szantálfa kiváló meditációs aroma, ugyanakkor a belső erőt képviselve, viselőjét egyfajta védő auraként veszi körbe. Enyhén édeskés illatával tökéletes alapjegye a női parfümöknek, citrusos illatokkal párosítva kevésbé fűszeres.

​Citronella

Bár némiképp fás jegyekkel rendelkezik, mégis a friss, citrusos illatcsaládba tartozik. Nem túl hivalkodó édes és virágos aromájával egyfajta felemelő frissességet kölcsönöz a parfümöknek. Illata még egy rosszul kezdődő napon is képes ösztönözni a viselőjét az optimista gondolkodásra.

​Levendula

A parfümökben a virágos illatcsaládba tartozó levendulát általában fej- vagy szívjegyként használják. Jól harmonizál az olyan illatokkal, mint a pacsuli, a bergamott, a rozmaring és narancsvirág. A levendula illata segít csökkenteni a szorongást, a stresszt, vagyis általános nyugtató hatású.

​Bergamott

A citrusos illatok közül is kitűnik, ugyanis egyszerre édes és fűszeres az aromája. Fejjegyként kiváló az illatkompozíciók összefogására. A bergamott citrusos illata szorongáscsökkentő és nyugtató hatású.

A figyelmetekbe ajánljuk