palackposta

Illusztráció

A valaha volt legrégebbi palackpostára bukkanhattak Skóciában

Két ács jól szórakozott munka közben.

Egy 135 éves üzenetet találtak nemrég egy skóciai ház padlódeszkái alatt, írja az IFLScience. Ugyan a feljegyzés nem tartalmazott semmilyen kincsre vonatkozó utalást, de két, feltehetően nem szomjas, viktoriánus korabeli ács humoránál volt.

A whiskysüveget és a benne lévő cetlit Paul Allan, egy vízvezeték-szerelő cég tulajdonosa fedezte fel, miközben Edinburgh Morningside városrészében egy házban végzett munkálatokat.

A véletlen felfedezéstől megdöbbenve Allan lesietett a földszintre, hogy szóljon a ház tulajdonosának, Eilidh Stimpsonnak. A nő úgy döntött, hogy megvárja, amíg két gyermeke hazaér az iskolából, mielőtt egy kalapáccsal felnyitja az üveget, hogy elolvassa a cetlit.

Kétségbeesetten próbáltuk csipesszel és fogóval kiszedni a cetlit, de egy kicsit elkezdett szakadni. Nem akartuk tovább rongálni, így sajnos szét kellett törnünk az üveget

– mondta a kétgyermekes orvos anyuka.

Végül hozzákerültek a kézírással borított papírlaphoz, amelyen ez állt:

James Ritchie és John Grieve fektette le ezt a padlót, de nem ők itták meg a whiskyt. 1887. október 6. Bárki is találja meg ezt a palackot, azt hiheti, hogy a mi porunk száll az út szélén

Allan azt gyanítja, hogy a feljegyzést egy olyan helyiség alatt találták, amely a ház építése idején a cselédszoba lehetett, de a feljegyzés szerzőinek kilétéről egyebet nem sokat tudni.

A felfedezés előtt a rekorder egy 132 éves palack volt, amelyet még 2018-ban találtak Ausztráliában. A palackot egy család találta meg a tengerparton, majd kiderült, hogy az üveg valódi holland ginpalack a 19. század végéről, benne pedig egy német nyelvű cetli állt, amely azt magyarázta, hogy az üveg egy hajóból esett le az Indiai-óceán partjától körülbelül 950 kilométerre.

Viszont ha ez a mostani skóciai lelet hiteles és pontosan datált, akkor elnyerheti a világ legrégebbi palackba zárt üzenete címet.


A figyelmetekbe ajánljuk