élő faház

Manas Bhatia építész és számítógépes tervező legújabb alkotásával megpróbálta kiaknázni a Midjourney mesterséges intelligencia (AI) eszközben rejlő lehetőségeket.


Manas Bhatia építész és számítógépes tervező a Midjourney mesterséges intelligencia (AI) eszközben rejlő lehetőségeket kihasználva egy szürreális építészeti jövőt képzel el új projektjében, a Symbiotic Architecture-ben. A Hyperion fa által inspirált koncepcióban az indiai tervező egy olyan jövőt képzel el, amelyet szimbiózisban élő építészeti lakótornyok laknak, amelyek lélegeznek és növekednek, és óriási üreges mamutfenyőként jelennek meg.

Manas Bhatia az élőlények, a természet és az építészet kapcsolatát kutatva mutatja be konceptuális kutatási elképzeléseit mesterséges intelligencia által generált képek és rajzok formájában, amelyek a természetbe teljesen beilleszkedő és azzal eggyé váló, szürreális élő lakásokat ábrázolnak. A Symbiotic Architecture című művével a fizikai építészeti tervezésen túlra is kiterjeszti gyakorlatát. Most a mesterséges intelligenciát és a szürreális építészeti koncepciókat és terveket vizsgálja, és azt kérdezi, hogyan jelennek meg a természetben a minták, hogyan alakulnak ki hálózatok a mikro-lények lakhelyén, és hogyan viselkednek a növények a természeti ingerek és az ilyen elméletek szerint.

Az indiai építész és tervező az emberiségnek a természettel való mély kapcsolatát is vizsgálja, és a természettel kapcsolatos tapasztalatainkat érintve egy utópisztikus jövő vízióját dolgozza ki. Ebben az elképzelt alternatív jövőben az épületek nem betonból vagy acélból készült gépek. Ehelyett élnek, és képesek növekedni, hogy megfeleljenek a folyamatosan növekvő lakásigényeknek. Manas Bhatia konceptuális kutatási elképzeléseit segítve a Midjourney nevű mesterséges intelligenciaprogramot használja a szimbiotikus természetű építészet létrehozásához. Az építész egy sor szövegalapú kérést táplált a programba, köztük olyan szavak kombinációját, mint az óriás, üreges, fa, lépcső, homlokzat és növények, hogy válaszként képek sorát generálja.

Ezután egy folyamatos folyamat során több ismétlésre került sor, és a kívánt eredmény elérése érdekében módosították a felszólításokat. Az eredmény egy olyan szürreális lakóház-sorozat, amely teljesen átveszi a természetet. A kivájt Hyperion fák funkcionális, lélegző építészetté alakultak át, a lakások befelé néznek, és a természetes fény beáramlik, hogy egy megvilágított, elvarázsolt természeti teret hozzanak létre.

Új, Symbiotic Architecture sorozatával Manas Bhatia azt javasolja, hogy a tervezők hatékonyabban tervezhetnek, ha tanulnak a már meglévő természetes rendszerekből.

Mindig is lenyűgözött, ahogyan a kis rovarok és élőlények a természetben létrehozzák lakóhelyüket. A hangyák például a talajban bonyolult hálózatokkal hozzák létre lakóhelyüket. Ha az emberek olyan épületeket tudnának létrehozni, amelyek úgy nőnek és lélegeznek, mint a növények, milyen csodálatos lenne az a világ, amelyben élhetnénk.

Ez az új megközelítés, amely a természetes rendszerek ismeretét használja fel, kiegészíthető a technológiával, hogy az építészet még biológiailag integráltabb terveket hozhasson létre, végtelen lehetőségekkel. A rendelkezésre álló új korszerű technológiával és eszközökkel az építészek és a tervezők nagyobb kényelemmel lesznek képesek megalkotni elképzeléseiket, közvetlenül lefordítva gondolataikat rajzokká, renderelésekké és 3D modellekké, gyorsabbá és hatékonyabbá téve az iparágat.

A Midjourney mesterséges intelligencia eszközhöz hasonlóan a legfontosabb szempont a szavak megválasztása, amely a kívánt vizuális eredményeket generálja. Néha előfordulhat, hogy nem a várt eredményt érjük el, azonban a generált kimenet utat adhat egy olyan alternatív víziónak, amelyre a felhasználó eredetileg talán nem is gondolt.

(Forrás: DesignBoom)


A figyelmetekbe ajánljuk