Ősi lábbelik: mióta hordanak az emberek cipőt?

Ősi lábbelik: mióta hordanak az emberek cipőt?

Mikor találta fel az ember a cipőt? Erre nehéz pontos dátumot mondani, mivel a cipők készítéséhez használt állati bőrök, növényi rostok és egyéb anyagok idővel lebomlottak. A legrégebbi ismert cipők több mint 10 ezer évesek, de a megkövesedett lábnyomok szerint őseink ennél jóval korábban is hordhatták őket.


Thomas Connolly, az Oregoni Egyetem régészeti igazgatója szerint a kutatók által közvetlenül datált legrégebbi cipő egy 10 400 éves szandálpár, amelyet Oregon állam középső részén található Fort Rock-barlangban találtak.

A régészek, akik 1938-ban kezdtek ásatásokat végezni a Fort Rock-barlangban, tucatnyi szandált fedeztek fel, amelyeket szágabokrok kérgéből és más növényi anyagokból szőttek. Hasonló lábbeliket találtak közel egy tucat lelőhelyen az északi és nyugati Great Basinben, a Sierra Nevada és a Sziklás-hegység közötti száraz amerikai régióban, amelyek általában lapos talppal és finom talpborítással készültek.

A tudósok, akik interjút készítettek az Oregon környékén élő bennszülött csoportokkal, például a klamath és az északi paiute népekkel, megállapították, hogy a történelmi időkben a fonott lábbeliket a téli hónapokban használták. Legfőképp a hideg mocsarak és tavak körüli munkákhoz.

Bár ezek a szandálok porózusak, a szálak megtartották a testhőt, hogy melegen tartsák a lábat, még akkor is, ha vízben álltak.

Egy 2023-as tanulmány szerint a dél-afrikai tengerparton talált fosszilis nyomok akár 150 ezer évvel ezelőtti cipőnyomok is lehetnek. A kutatók a nyomokat elemezve észrevették, hogy a mintázatok hasonlítanak az emberi lábnyomokra, kivéve a lábujjlenyomatok hiányát, ami arra utal, hogy az illető cipőt viselhetett.

Őseinket akkor is, mint most, valószínűleg a sérülésektől és a szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól való védelem ösztönözte őket a lábbelik megalkotására

– olvasható a tanulmányban, azonban nem találtak közvetlen fosszilis nyomokat egyetlen cipőre sem:

Valószínű, hogy a szerves anyagok, amelyekből az ősi lábbeliket készítették, már régen elpusztultak, ezért más bizonyítékokat kellett keresnünk.

A figyelmetekbe ajánljuk