Kamila Valieva

Kamila Valieva

Versenyezhet az olimpián a doppingteszten bukó orosz műkorcsolyázó

Kamila Valieva orosz tornász, bár pozitív lett a tesztje teljesítményfokozó szerre, mégis indulhat a héten a pekingi téli olimpián. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (Wada) közölte, hogy csalódott a döntés miatt.


Kamila Valieva újra versenyezhet a téli olimpián, miután a sport legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy kivételes körülmények miatt a 15 éves orosz műkorcsolyázót nem kell ideiglenesen felfüggeszteni egy sikertelen drogteszt miatt. A Sportdöntőbíróság (Cas) az életkorra és a teszteredmény bejelentésének időzítésével kapcsolatos problémákra hivatkozott döntésének indoklásában. A bírálók azonban megkérdőjelezték, hogy egy olyan sportoló, aki megbukott a drogteszten, miért versenyezhet a világ legnagyobb színpadán.

Valieva, aki tavaly december 25-én pozitív tesztet küldött vissza az anginát megelőző trimetazidin nevű gyógyszerre, február 8-án ideiglenesen felfüggesztették, de megtámadta a döntést, és az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Rusada) másnap feloldotta az eltiltást. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Wada és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség fellebbezést indított a Rusada ideiglenes felfüggesztés feloldásáról szóló döntése ellen, amit Cas most elutasított.

Valieva most már szabadon indulhat kedden a női műkorcsolyázók egyéni versenyében, ahol ő az aranyérem esélyese. Bár a közvetlen olimpiai jövője már megoldódott, ez az ügy, amely beárnyékolta a játékokat, és felháborodást váltott ki, hogy egy gyermek hogyan keveredett egy doppinggyanús ügybe, még messze nem ért véget. A Wada már közölte, hogy vizsgálatot fog indítani a tinédzser környezetében, beleértve az edzőket, orvosokat és az őt körülvevő felnőtteket, míg a sikertelen teszt tényleges ügye még nem tisztázott.

Felmerül még a csapatversenyek érmeinek kérdése is, amelyeket nem osztanak ki a játékok során, mivel Valieva a teszt bejelentése előtt győzelemhez segítette az Orosz Olimpiai Bizottságot. És szélesebb körű viták is lesznek, mivel egy orosz pozitív lett egy tiltott szerre, miközben az országot már eltiltották a nemzetközi versenyzéstől doppingmúltja miatt.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk