Olena Zelenszka

Olena Zelenszka a héten az ukrán Vogue-nak nyílt meg az országa földjén tomboló háborúval kapcsolatos tapasztalatairól.


A 44 éves forgatókönyvíró megható interjút adott a magazinnak, amelynek férje sikeres elnökjelöltsége után a címlapján is szerepelt. Zelenszka, elárulta, hogyan ébredt fel február 25-én.

Valamikor hajnali 4 és 5 óra között ébredtem fel egy csattanásra. Nem vettem azonnal észre, hogy robbanás volt. Nem értettem, mi lehet az. A férjem nem volt az ágyban. De amikor felkeltem, rögtön megláttam, már felöltözve, öltönyben, mint mindig (ez volt az utolsó alkalom, hogy öltönyben és fehér ingben láttam, onnantól kezdve katonai ruhát viselt). „Elkezdődött." Csak ennyit mondott

– emlékezett vissza.

Zelenszka elmondta, hogy egyikük sem pánikolt az orosz bombázás miatt, ehelyett „zavarodottnak" érezte magát, hogy mit tegyen és hová menjen:

Mit csináljunk a gyerekekkel?" „Várj", mondta, "majd szólok. A biztonság kedvéért gyűjtsd össze a legszükségesebb dolgokat és az iratokat”. És elhagyta a házat.

Ez volt az egyik utolsó alkalom, amikor Zelenszka látta a férjét. Az elnöki hivatalból katonai főhadiszállás lett, és a gyerekeinek megtiltották, hogy ott tartózkodjanak, ezért a kétgyermekes anyát egy biztonságos helyre vitték, ahol a legtöbb ukránhoz hasonlóan kénytelenek a bombák elől egy koromsötét pincében meghúzódni.

Zelenszka elárulta, hogy az invázió kezdete óta, immár csaknem két hónapja nem látta a férjét, kizárólag telefonon kommunikálnak.

Elmondta, hogy anyaként lehetetlen volt gyermekeit a háború valóságától megvédeni, és bevallotta, hogy a 17 éves Oleksandrával és a kilencéves Kyryloval mindent megbeszélt:

Ez nem olyasmi, amit a gyerekeknek látniuk kellene, de a gyerekek nagyon őszinték. Semmit sem lehet elrejteni előlük. Ezért a legjobb stratégia az igazság elmesélése.

Arra a kérdésre, hogy a nyugatiak jelen esetben mit tudnak tenni, Zelenszka hangsúlyozta, hogy a legfontosabb, hogy ne váljunk önelégülté, és fogadjuk tárt karokkal a menekülteket:

Folytassátok a tüntetéseken való részvételt, továbbra is követeljétek, hogy kormányaitok cselekedjenek. Az ukránok ugyanolyanok, mint ti, de alig több mint egy hónapja gyökeresen megváltozott az életünk. Az ukránok nem akarták elhagyni az otthonaikat. De sokszor nem maradtak otthonaik.

Az orosz invázió óta az ENSZ szerint már több mint 10 millió embernek kellett elhagynia az otthonát Ukrajnában.

Forrás: Marie Claire UK

A figyelmetekbe ajánljuk