Nirvana - Nevermind

Nem járt sikerrel a Nirvana albumborítóján látható gyerek pere

A banda kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa az ügyet semmisnek, mondván a srác eddig turnézott azzal, hogy ő a gyerek a Nevermind borítóján, a bíróság pedig elfogadta az indoklást.


Spencer Eldennek hívják a gyerekmodellt a Nirvana Nevermind című albumjának ikonikus borítóján, aki a pénz felé úszik a vízben. A srác pedig ki is sajtolt ebből a dologból mindent az elmúlt lassan 30 évben, ami eltelt a lemez megjelenése óta. Nemrég viszont úgy döntött, beperli a banda tagjait és képviselőit az összes céggel együtt, akinek valamilyen módon köze volt a lemezhez, mondván az engedélye nélkül készült a kép és kimeríti a gyerekbántalmazást.

A keresetében szerepel egyébként a banda még élő tagjai, Dave Grohl és Kris Novoselic, az 1994-ben elhunyt Kurt Cobain, özvegye Courtney Love, Guy Oseary és Heather Parry zenei menedzserek, akik Cobain hagyatékát kezelik, Kirk Weddle fotós, Robert Fisher művészeti vezető, sőt még Chad Channing, a Nirvana eredeti dobosa is, akit Grohl jóval a Nevermind előtt leváltott. Továbbá számos lemezkiadó, köztük néhány ma már nem létező is, amelyik az albumot valamilyen formában kezelték az 1991-es megjelenés óta.

A vádakat egyébként igencsak kétkedve fogadták a rajongók, azzal vádolva Eldent, hogy csak a pénzért csinálja, miután az elmúlt pár évtizedben folyamatosan azzal turnézott, hogy ő szerepel a borítón, pénzt is keresve vele. Az alperesek ügyvédei is erre alapoztak, amikor két hete közösen kérték a kereset elutasítását, úgy fogalmazva, hogy Elden három évtizedet töltött azzal, hogy az önjelölt Nirvana Babyként profitált a hírnevéből, ezért a kereset elévült. A bíró pedig elfogadta ezt az érvet és hivatalosan lezárta az ügyet.

(Forrás: Variety)


A figyelmetekbe ajánljuk