nemzeti zászlók

Szimbolikák és színek: érdekességek a világ nemzeti lobogóiról

Egy országnak sokat jelentenek a nemzeti jelképei. A magyar zászlón kívül pedig még biztosan sok más ország zászlaját ismerjük, de arról már kevesebbet tudunk, vajon mi mit szimbolizál rajta. A színszimbolikán kívül számos más történelmi érdekesség kapcsolódik a nemzetek – általában – téglalap alakú lobogóihoz.


A vexillológia az a tudományág, amely kiterjed a történelem alatt használt zászlók kutatására, de a modernek létrehozásának, tervezésének, használatának és fejlesztésének elméletét is magába foglalja. A kifejezés a vexillium latin szóból származik, melyet még a rómaiak használtak azokra a szabványos anyagokra, melyek egy vízszintes keresztlécen lógtak.

A Drive Magazin cikkéből pár különlegességet kiemeltünk, amelyet – biztosra vesszük – hogy kevesen ismertettek eddig.

Az abszolút különc

Nep\u00e1l z\u00e1szlaja

Fotó: Sushil Basnet/Unsplash

Nepál az egyetlen ország az egész Földön, ahol a nemzet zászlaja nem négyszögletes alakú. A két háromszögből álló lobogó eredetileg két különböző zászló volt, melyek a 19. században vált a ma látható formájúvá. Az ország pedig hivatalosan 1962-től használja ezt nemzeti lobogójaként.

Ez is érdekelhet: Íme, a szív szimbólum története az ókortól napjainkig

A legősibb zászló

D\u00e1nia z\u00e1szlaja

Fotó: Mark König/Unsplash

A világ legrégebbi zászlaja Dániához köthető, amely az 1200-as években jött létre. Igaz, hivatalosan először csak 1625-ben használták a lobogót, de az azóta is szakadatlanul az ország jelképe.

Ezt is olvasd el! Vajon melyik a legjobb ország a világon? Most kiderült!

Svájc és Vatikán

Sv\u00e1jc z\u00e1szlaja

Fotó: Ronnie Schmutz/Unsplash

Összesen két zászló van a világon, melyek szokatlan módon téglalap helyett négyzet alakúak. Az egyik Svájcé, melyet sokszor össze is kevernek a Vöröskereszt piros orvosi lobogójával. A másik ilyen pedig a világ legapróbb államáé, a Vatikáné.

De hogy mennyi mindent szimbolizál a zöld, kék vagy egyéb más szín a zászlókon? Mit jelentenek a gyakran használt jelképek, szimbólumok a lobogókon? Kiderül a Drive Magazine Tiktok-videójából!

A figyelmetekbe ajánljuk