Kurta Niké a Holnap meghalokban
Fotó: Vertigo Media

2+2 lebilincselő film, ami hamarosan érkezik a mozikba

Bár az év utolsó hónapjaihoz értünk, 2024 tartogat még filmes meglepetéseket. Októberi és novemberi premiereket bemutató cikkünkben most két magyar és két külföldi filmet ajánlunk, amelyekre érdemes mozijegyet váltani.


Konklávé (október 31.)

Edward Berger filmjében Lawrence bíborost (Ralph Fiennes) bízzák meg a feladattal, hogy vezényelje le a pápaválasztási procedúrát a hőn szeretett pápa váratlan halálát követően. Nem sokkal azután, hogy a katolikus egyház legbefolyásosabb vezetői összegyűlnek a Vatikán termeiben, Lawrence egy összeesküvés kellős közepén találja magát, és olyan titokra derít fényt, ami alapjaiban rázhatja meg a katolikus egyházat.

A Robert Harris regényéből készült filmben Fiennes mellett többek között Stanley Tucci is feltűnik majd.

​Armand (október 31.)

Halfdan Ullmann Tøndel norvég rendező filmje az ország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában. A címszereplő Armand egy hatéves kisfiú, akinek anyját váratlanul behívják az iskolába a gyermek viselkedése miatt. A mit sem sejtő édesanya megdöbbenten fogadja a hírt: Armand zaklatta a legjobb barátját.

A pedagógusok igyekeznek közvetíteni a szülők között egy olyan beszélgetésben, ahol a vádak közvetett információkon alapulnak, ahol az érintett gyerekek nincsenek jelen, és ahol mindenki ragaszkodik saját csemetéje ártatlanságához.

Az elfajuló vitának csak vesztesei vannak, amelyben minden és mindenki sérül.

​És mi van Tomival? (október 31.)

Till Attila részben saját élményekből táplálkozó új filmjében Sanyi (Thuróczy Szabolcs) bábművész és Pali (Polgár Tamás) liftszerelő történetét ismerhetjük meg – mindketten alkoholbetegek. Együtt keresik a cimborájukat, Tomit, aki már több anonim alkoholista gyűlést is kihagyott.

Közben próbálnak józanok maradni, ami persze nem könnyű egy olyan környezetben, ahol az ivászat széles körben elfogadott napi gyakorlat.

A két barát Budapest utcáin versenyt fut az idővel, hogy megtalálják és megmentsék Tomit.

​Holnap meghalok (november 7.)

Cibulya Nikol első nagyjátékfilmje a terhes Irmáról (Kurta Niké) szól, aki az erdő közepén található nyaralójukba vonul vissza. Közeledik 34. születésnapja, és furcsa gondolatok szállják meg: úgy érzi, másnap, édesanyja halálának évfordulóján ő is meghal majd.

Az érzést csak tetézi, hogy anyja is ugyanennyi idősen hunyt el, ezért elhívja magához féltestvérét és legjobb barátnőjét, hogy ne legyen egyedül az ominózus napon.

Ám egyre több megmagyarázhatatlan esemény követi egymást, és már nem is tűnik annyira lázálomnak, hogy Irmának valami baja fog esni.

A figyelmetekbe ajánljuk