Wolfgang amadeus mozart
Wikipedia

Mozart zenéje segíthet az epilepsziás rohamok megelőzésében

A legújabb kutatás szerint Mozart zenéje antiepileptikus hatással bír az agyra, s lehetséges kezelés lehet az epilepsziás rohamok megelőzésére.


Az Európai Neurológiai Akadémia (EAN) 7. kongresszusán ma bemutatott legfrissebb tanulmány szerint Mozart zenéje valóban megelőzheti az epilepsziát. A kutatók úgy vélik, hogy a zenében rejlő akusztikai (fizikai) tulajdonságok felelősek ezért a hatásért.

Az osztrák zeneszerző híres két zongorára írt szonátájának (k448) hallgatása 32 százalékkal csökkentette az epileptiform kisüléseket. Ezek az agyi elektromos hullámok okozhatják az epilepsziás rohamokat, amelyek átmenetileg befolyásolják az agy működését.

Az Ivan Rektor professzor vezette csapat, a Szent Anna Kórház Epilepsziaközpontja és a CEITEC Masaryk Egyetem munkatársai összehasonlították Mozart K448-as, két zongorára írt szonátájának és Haydn 94. szimfóniájának hallgatásának hatásait. Az agyi aktivitásra gyakorolt hatásokat műtét előtt epilepsziás betegek agyába ültetett intracerebrális elektródákkal mérték.

Meglepetésünkre jelentős különbségek mutatkoztak Mozart K448-as és Haydn 94-es szimfóniájának hallgatása között. Mozart hallgatása 32%-os csökkenést eredményezett az ED-ben, Haydn 94-esének hallgatása viszont 45%-os növekedést okozott"

– nyilatkozta Rektor professzor.

Az orvosok kimutatták azt is, hogy a férfiak és a nők agya különbözőképpen reagál a két zeneműre. Haydn zenéje elfojtotta kisüléseket a nőknél, a férfiaknál azonban növelte. A zenemű akusztikus sajátosságai, mint a ritmus, a dinamika és a hangzás azt mutatta, hogy ezek a sajátosságok másként hatnak a férfiakra és a nőkre.

Korábban kutatók azt feltételezték, hogy az epilepsziában a Mozart-hatást a zene érzelmi hatásai váltják ki, mivel dopamin, boldogsághormon szabadul fel a zenehallgatáskor.

Az epileptiform kisülések csökkenése nagyobb a laterális halántéklebenyben, amely részt vesz az akusztikus jelek továbbításában, mint a halántéklebeny mediális térségében, amely az érzelmi válaszadásban játszik fontos szerepet"

– közölte Rektor.

A szakemberek úgy vélik, hogy eredményeik megnyithatják az utat a személyre szabott zeneterápia előtt, amelyet az epilepsziás rohamok megelőzésére, kontrollálására fejlesztenek ki és további kutatásokat tartanak szükségesnek a zene agyra gyakorolt hatásáról. Az epilepszia 6 millió embert érint Európában.

(Eurekalert)

A figyelmetekbe ajánljuk