Spider-Man leaning on concrete brick while reading book

Alkotóik leszármazottai szeretnék visszaszerezni a karakterek jogait, a Marvel perel, hogy továbbra is kizárólagos jogot formálhassunk szuperhőseire. Na de mit jelentene ez a filmek szempontjából?


A Marvel beperelte karakterei alkotóinak leszármazottait annak érdekében, hogy továbbra is egymaga birtokolhassa a szuperhőseinek a jogait. Az egész úgy kezdődött, hogy Pókember alkotójának, Steve Ditkonak a leszármazottai igényelték nemrég a karakter jogainak visszaszerzését. Az Egyesült Államokban ugyanis a jog lehetővé teszi, hogy alkotók igényt tarthassanak munkájuk gyümölcsére a későbbiekben egy kérvénnyel.

Ezután általában az szokott történni, hogy bizonyos idő után szimplán az alkotók, vagy éppen azok örökösei is jogot formálhatnak az adott szellemi termékre, ebben az esetben pedig azt jelentené, hogy a Marvel csak a karakter 50%-át birtokolná a jogoknak, továbbá a bevételekből részesülnie kell majd Ditko leszármazottainak. Amennyiben ez megtörténik, az utat nyithat a képregényalkotóknak, hogy elkezdjenek jogot formálni azokra a szuperhősökre, amikkel milliárdokat keresnek a nagy stúdiók.

Ezt persze a Marvel nem akarja, ezért beperelte karaktereinek alkotóit, többek közt például Stan Lee örököseit is annak reményében, hogy kizárólagos jogtulajdon maradhasson. Amennyiben viszont elveszti a pert, minden bizonnyal a jövőben minden karakterét valamennyire licenszelnie is kell a társtulajdonosoktal, vagyis az alkotók leszármazottaitól. Na de mit jelentene ez a Marvel-filmek szempontjából? Gyakorlatilag a nézők számára nem sok változást valószínűleg.

Szimplán az alkotók örökösei megkapnák azt a jogot, ami például irodalmi szerzők szoktak gyakorolni. A művek felhasználásáért licenszdíjat kellene fizessen a képregénycég, ahogy a bevételekből is részesülniük kell. A Marvel azzal érvel az ügy kapcsán, hogy mivel az alkotók fel lettek bérelve, ezért nem igazán tekinthetők alkotóknak. A képregényipar egyébként történelmileg rosszul bánik alkotóival, Steve Ditko történetesen például szegényen halt meg, holott neki köszönhetjük Pókembert. Ez az ügy fontos precedens lehet.

(Forrás: The Hollywood Reporter)


A figyelmetekbe ajánljuk