Ma is működő, 17 ezer éves hangszert fedeztek fel

Tökéletes állapotban maradt fenn egy 17 ezer éves csigaházra, amit akkoriban kürtként használhattak.


A lelet érdekessége, hogy már az 1930-as évek elején megtalálták Dél-Franciaországban, a Marsoulas-barlang környékén, de valamiért feledésbe merült az évek alatt.

Mikor még a szakemberek foglalkoztak a tárggyal, azt hitték, hogy egy ivókupáról van szó, de az újraindult kutatások arra az elméletre jutottak, hogy valójában egy hangszerről van szó,

ráadásul a legrégebbi fúvós hangszerről.

Science Advances/Carole Fritz

A csigaház nagyjából 31 centiméter hosszú és 18 centiméter széles, és az Atlanti-óceánban honos Charonia lampas ragadozó csigafajta lakhelyéül szolgált.

A szakértők azért feltételezik, hogy hangszerről van szó, mivel több fontos módosítást is találtak rajta. A tetejét, amely ház a legkeményebb része, letörték – a régészek szerint szándékosan. Emelett piros festékkel rajzolt motívumok is díszítik, amik szinte megegyeznek a Marsoulas-barlangban felfedezett rajzokéval.

Science Advances/Carole Fritz

És ami az egyik legnagyobb bizonyíték:

A csigaházat megszólaltatta egy kürtművész, és három, a C, a Cisz és a D közelében lévő hangot is sikerült előhozni belőle. A további pontosításokért kutatók 3D-s vizsgálatokat végeznek el a leleten.

(BBC)

A figyelmetekbe ajánljuk