Dantét ünnepeltük a költészet világnapja alkalmából
Wikimedia Commons

Dantét ünnepeltük a költészet világnapja alkalmából

Március 21-én ünnepeltük a költészet világnapját.


Idén nyolcadik alkalommal rendezte meg az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézete (EUNIC) a Giornata mondiale della poesia, vagyis A Költészet világnapja című eseményét. 2021-ben ezt a napot Dante Alighieri halálának 700. évfordulója alkalmából a római székhelyű Dante Társaság közreműködésével szervezték meg. A nemzetközi eseményt, amely a hírhedt költő és filozófus előtt tisztelgett, Magyarországon Lackfi János képviselte.

Az esemény egy felolvasóestből állt, amely 18 órakor indult, és amelyen 13 ország egy-egy népszerű költője osztotta meg a nagyvilággal, hogy mit gondol Dante művészetéről. A beszélgetésbe a kortárs írók beemelték jelenünket is, sokan ugyanis saját versüket is felolvasták.

Lackfi János magyar író, költő és műfordító az Isteni színjáték kezdősoraival indította beszédét. Ezzel fel is tett egy sokakat gyötrő kérdést: vajon merre tovább? A költő szerint Dante ebből az alapállapotból indította útjának spirituális kalandregényét, melynek végső célja felfedezni az ember belső világát.

„A külvilág valójában bennünk van"

– mondta Lackfi. A Pokol bugyrai mindenkinek saját élménye lehet. Az más kérdés, hogy mennyire engedünk ösztönkésztetéseinknek és mennyi szeretet marad bennünk, a költő szerint ugyanis a szeretet központi elemünk.

A teljes felolvasást az alábbi oldalon tekinthetjük meg. Lackfi Jánost pedig 31:45-től hallhatjuk.

(Forrás: Fidelio)


A figyelmetekbe ajánljuk