J.K. Rowling 2022. március 29-én a Legendás állatok és megfigyelésük – Dumbledore titkai bemutatóján Londonban
Fotó: Stuart C. Wilson/Getty Images

​J.K. Rowling már megint botrányba keveredett a szavai miatt

JK Rowling azt nyilatkozta, hogy nem tekinti magát „elnémítottnak", miután kritizálták a nézeteit.


Rowling az elmúlt években a gender ideológiát és saját szavaival élve „a nők nemi alapú jogait" kritizálta.

Az írónő jól dokumentált nézetei heves kritikát váltottak ki a Harry Potter-sztárok körében, többek között Katie Leung-nél és Daniel Radcliffe-nél, aki nyílt levélben ítélte el nézeteit. A Hermione-t alakító Emma Watson is látszólag utalt a témára az év eleji BAFTA-gálán, amikor azt mondta a tömegnek, hogy „minden boszorkányért van ott".

Ez is érdekelhet: Daniel Radcliffe alaposan nekiment J. K. Rowlingnak

Rowling most a Letters from Suzanne-nek adott interjújában az alábbiakat nyilatkozta:

Nem tartom magam elnémítottnak. Az egyetlen alkalom, amikor valaha is utaltam arra, hogy mellőznek, a könyveim eladásai megugrottak. Miért nevetek ezen? El sem hiszem, hogy kimondom ezeket a szavakat, de muszáj gúnyolódnom rajtuk.

A szerző szavai ellen, aki Edinburghban és Lothiansban új támogató központot hozott létre a szexuális erőszak női túlélői számára, 2020 júniusában kezdtek fellázadni, miután a szerző egy cikkben leszólta a „menstruáló emberek" kifejezés használatát.

Ha tovább olvasnál: Már megint dagad a botrány J.K. Rowling körül

Azt írta akkor − a lefordíthatatlan szójátékkal a women, azaz nő szóra utava:

Biztos vagyok benne, hogy régen volt egy szó ezekre az emberekre. Valaki segítsen nekem. Wumben? Wimpund? Woomud?

Később egy újabb tweetben azt is kifejtette, hogy ha tagadjuk a biológiai nem valóságát, azzal véleménye szerint gyakorlatilag eltöröljük a nők által megélt valóságot is. Míg a Twitter-felhasználók egy része támogatta Rowlingot a tweetje miatt, sokan − köztük számos híresség −, „transzellenesnek" és „transzfóbnak" titulálták a megjegyzését, azzal érvelve, hogy a transz férfiak és a nem bináris emberek is menstruálhatnak.

Az év elején Ralph Fiennes megvédte Rowlingot a nézetei miatt kapott halálos fenyegetésekkel szemben, Helena Bonham Carter pedig azt mondta:

Szerintem Rowlingot üldözni kezdték, és az emberek ítélkezését elvitték a végletekig. Megengedett, hogy legyen véleménye, különösen, ha bántalmazást szenvedett el.

Forrás: Independent


A figyelmetekbe ajánljuk