J.K. Rowling előadás közben.

A Harry Potter könyvek írója, J. K. Rowling újra kirobbantotta a vitát a transzneműek jogaival kapcsolatos álláspontja miatt, mivel ellenezte a nemek elismerésére vonatkozó skóciai reformtörvényt.


Rowling összeütközésbe került Nicola Sturgeon skót miniszterelnökkel, miután a múlt héten a skót parlamentben, a Holyroodban bemutatták a nemek elismeréséről szóló reformtörvényt.

Több női csoport jól megalapozott bizonyítékokat nyújtott be a Nicola Sturgeon kormányának arról, hogy ez a jogszabály milyen negatív következményekkel járhat a nőkre és lányokra, különösen a legkiszolgáltatottabbakra nézve. Mindet figyelmen kívül hagyták. Ha a jogszabályt elfogadják, és emiatt ezek a következmények bekövetkeznek, a skót kormány nem tehet úgy, mintha nem figyelmeztették volna

– írta Rowling a Twitter-fiókján hétfőn.

A törvényjavaslat – ha elfogadják – lehetővé tenné a transznemű emberek számára, hogy jogilag kötelező erejű nyilatkozatot tegyenek arról, hogy tartósan a megszerzett nemük szerint fognak élni, és többé nem kell orvosi feljegyzéseket vagy más bizonyítékokat felmutatniuk az átmenetről.

Hétfőn Sturgeon a BBC Radio 4 The World at One című rádióműsorában jelent meg, és hangsúlyozta, hogy „alapvetően" nem ért egyet Rowlingnak a nemek elismeréséről szóló reformtörvénnyel szembeni ellenállásával, és azzal az állításával, hogy az veszélyezteti a kiszolgáltatott nőket.

A javasolt jogszabály nem ad több jogot a transz embereknek, nem ad egyetlen olyan plusz jogot sem, amellyel most ne rendelkeznének. Nem vesz el a nőktől egyetlen olyan jogot sem, amellyel a nők jelenleg az egyenlőségi törvény értelmében rendelkeznek"

– érvelt Sturgeon.

A viták Rowling transzneműek jogait érintő álláspontjával kapcsolatban 2020 júniusában kezdődtek, amikor a népszerű szerző először tweetelt egy „menstruáló emberek” kifejezést használó véleménycikkről, és gúnyolódott az íráson, amiért az nem használta a „nők" szót. A tweet visszatetszést váltott ki, ami arra késztette az írónőt, hogy megvédje magát, és egy esszében kifejtse nézeteit.

Kedden Rowling visszatért a közösségi médiához, hogy célba vegye Anneliese Dodds női és esélyegyenlőségi árnyékállamtitkárt, aki egyben a Munkáspárt elnöke is az Egyesült Királyságban, amiért nem határozta meg a „nő definícióját", amikor a BBC Radio 4 egy másik műsorában, a Women's Hourban való szereplése során erre kérték.

Valaki kérem, küldjön az árnyékegyenlőségi miniszternek egy szótárt és egy gerincet. #HappyInternationalWomensDay

– írta Rowling a Twitter-fiókján, majd egy másik tweetben hozzátette:

Úgy tűnik, egy munkáspárti kormány alatt a mai nap a Mi, akiket nem szabad megnevezni nap lesz.

Forrás: Hollywood Reporter

A figyelmetekbe ajánljuk