Elszálltak a nyaralóárak: a Balaton már Budapest sarkában
Fotó: Lau Tiam Kok/Unsplash

Elszálltak a nyaralóárak: a Balaton már Budapest sarkában

Tavaly együttesen 25 százalékkal nőttek a fajlagos árak Magyarország kiemelt üdülőkörzeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain, Budapestet nem számítva pedig 28 százalékos volt az emelkedés.


Ugyanakkor jelezték, a nyolc (Sopron-Kőszeghegyalja, Balaton, Mecsek-Villány, Velencei-tó-Vértes, Dunakanyar, Budapest, Mátra-Bükk, Tisza-tó) kiemelt üdülőövezet között jelentősek a különbségek a drágulás mértékében: míg például Mecsek és Villány térségében 40 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, addig a Dunakanyarban nem változtak az árak – derül ki az MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

A fővárost – ahol 21 százalékkal 850 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak tavaly – a Balaton követte a sorban 770 ezer forintos árral (35 százalékos növekedés), míg a harmadik legdrágább üdülőkörzet Sopron-Kőszeghegyalja volt, ahol 19,5 százalékkal 500 ezer forint körülire nőtt a fajlagos átlagár.

Ezt is olvasd el: Ekkora különbség van a felújításra váró és felújított magyar lakások árai között

A Velencei-tó-Vértesnél 32 százalékos drágulás után átlagosan 450 ezer forintot kellett fizetni egy négyzetméterért, míg a Dunakanyarban a 2021-es szinten maradva 420 ezer forint körül alakult az átlagár, amely Mecsek és Villány körzetében is megközelítette a 400 ezer forintot.

A Mátra-Bükk üdülőövezetben 23 százalékos drágulást követően hozzávetőleg 340 ezer forintot fizettek a vevők az ingatlanok négyzetméteréért. Ugyanilyen mértékben emelkedtek az árak a Tisza-tó vidékénél is.

Ez is érdekes lehet: A külföldiek többsége Budapesten vásárol ingatlant, de nem az amerikaiak

Balatoni l\u00e1tk\u00e9p

Balatoni látkép

Fotó: Tamara Bitter/Unsplash

Kiemelték, hogy a vízparti üdülőkörzetek vizsgált településeit tekintve Siófokon meghaladta az egymillió forintot az átlagos négyzetméterár, a második helyen Balatonfüred állt csaknem 900 ezer forinttal.

A Balaton-környéki települések közül Hévíz, Keszthely és Tapolca számított olcsóbbnak, őket megelőzte Velence és Gárdony a maga 660 ezer és hozzávetőleg 640 ezer forintos fajlagos áraival. Továbbra is Tiszafüreden a legalacsonyabbak az árak, mintegy 260 ezer forintot fizettek a vevők a lakó- és az üdülőingatlanok négyzetméteréért.

A figyelmetekbe ajánljuk