Időröl időre

Az időutazás témája kifejezetten foglalkoztatja az embereket, de mivel egy, a tudomány által megoldatlan rejtélyről van szó, szinte mindenki más elképzelésekkel áll hozzá a kérdéskörhöz. Ettől függetlenül az évek alatt a különböző alkotók jobbnál jobb filmeket készítettek a szóban forgó témáról. Ennek okán az alábbi cikkben 6 olyan időutazásos filmet sorolunk fel, amit mindenképp látnod kell!


Star Trek (2009)

J.J. Abrams 2009-es Star Trek-rebootja egy különleges eszközzel, az időutazással kerülte meg a korábbi filmek/tévéműsorok örökségének kezelését. Ez a ötlet lehetővé tette, hogy Abrams rendkívül szórakoztató filmje ugyanabban az univerzumban létezzen, mint a korábbi Star Trek-filmek, miközben új lehetőségeket nyitott meg a következő moziknak is. Többek között az előbbiek miatt sokaknak az a véleménye, hogy Abrams Star Trek-filmje még mindig a 21. század egyik legizgalmasabb blockbustere.

12 majom

Terry Gilliam 1995-ös 12 majom című filmje a műfaj egyik legemlékezetesebb alkotása. Brad Pitt egészen elképesztő alakítást nyújt egy őrült elmegyógyintézeti páciens szerepében, míg Bruce Willis egy jövőbeli rabot alakít, akit azért küldenek vissza az időben, hogy felfedezze egy halálos vírus eredetét, amely megtizedeli a Föld lakosságát.

Ez is érdekelhet: A Titanicon túl – 5 kultikus film, ami idén ünnepli a 25. születésnapját

Terminátor 2. - Az ítélet napja

James Cameron Terminátor-mozija egészen más film lett, mint az első rész, mivel a sci-fi akciófilmbe beleszőtte a dráma és a családtörténet árnyalatait. A Terminátor 2. az első rész premisszáját a feje tetejére állítva egy olyan időutazásos történetet mutat be, amely hasonlít az első Terminátorhoz, de kulcsfontosságú dolgokban mégis nagyon eltérő. Emellett a Guns N’ Roses ikonikus betétdaláról, a You Could Be Mine-ról se feledkezzünk meg, ami óriási pluszt ad hozzá az eleve izgalmas és pörgős filmhez.

Vissza a jövőbe

Egy ilyen listáról természetesen nem lehet lehagyni a Vissza a jövőbe című filmet. Robert Zemeckis rendező 1985-ös mozija a filmtörténet egyik legmeghatározóbb klasszikusa lett. Michael J. Fox által alakított Marty McFly a Christopher Lloyd által életre keltett Doki DeLorean típusú plutónium meghajtású kocsijával véletlenül visszautazik a múltba, ahol el kell érnie, hogy a szülei egymásba szeressenek. Ez azonban komoly kihívások elé állítja az ifjú McFly-t.

Harry Potter és az azkabani fogoly

Sokak szerint a Harry Potter és az azkabani fogoly nemcsak a franchise legerősebb darabja, hanem minden idők egyik legjobb időutazós filmje is. Na de miért pont ez a mozi lett ennyire kiemelkedő? A megoldás minden bizonnyal – természetesen J.K. Rowling mellett – Alfonso Cuarón rendező szemléletváltása körül keresendő, ugyanis a direktor felrázta HP-univerzumot és az első két rész kissé gyerekfilmes stílusa után egy valódi kalandfilmet hozott ki Rowling regényéből.

Időről időre

Az Időről időre minden bizonnyal a valaha készült legmeghatóbb időutazós film. Richard Curtis író/rendező az Igazából szerelem után visszatért az érzelmes vonalhoz. Az Időröl időre egyedülálló módon mutatja be a múltbéli hibák kijavításának témáját egy apa-fiú kapcsolaton keresztül.

A mozi kapcsán érdemes kiemelni a főszereplők alakítását: Domhnall Gleeson és Rachel McAdams közötti romantikus kapocs kifejezetten erős, míg az időutazó apa és fia, Gleeson és Bill Nighy kapcsolata egészen megdöbbentő hatást vált ki az emberből.

Forrás: Collider

A figyelmetekbe ajánljuk