twiggy

Ők voltak a hatvanas évek legnagyobb divatikonjai

Tagadhatatlan, hogy a hatvanas évek minden idők egyik legstílusosabb évtizede volt, s az akkori időszak mind a mai napig végtelen inspirációt nyújt a tervezőknek. De kik voltak azok a nők, kiknek megjelenése oly sok nőt ihletett meg?


Twiggy

Egyetlen 1960-as évekbeli divatkörkép sem lenne teljes Twiggy, valódi nevén Lesley Hornby említése nélkül. A bob-hajviselet igazán divatos volt már az 1920-as évek divatjában, a vékonyka modell azonban bebetonozta a még rövidebb pixie crop-frizurát a történelembe. Minden idők egyik legnagyobb múzsája, Twiggy gyorsan óriási hírnévre tett szert, köszönhetően látványos sminkjének, törékeny alkatának és különleges hajának, amit a hírességek fodrásza, Leonard vágott neki. Kijelenthetjük, hogy Twiggy az évtized arca volt.

Jackie Kennedy

Az ikonikus „Jackie Look" , ami rengeteg hölgyre volt hatással a hatvanas években, s mindenki úgy akart kinézni, mint Mrs. Kennedy. Jackie visszafogott kosztümjei, pillbox kalapjai és gigantikus napszemüvegei óriási hatással bírtak nők millióira. S talán nem túlzás kijelenteni, hogy ő volt az egyik legnépszerűbb first lady az Egyesült Államokban.

Jean Shrimpton

commons.wikimedia.org

1960-ban Jean Shrimpton felpofozta a divatvilágot. Az 1950-es évek érzékibb, dús idomú modelljeivel ellentétben, – akiket merev arisztokratikus pózokba csomagoltak –, ez a karcsú, hosszú lábú, brit szépség teljesen mást képviselt, s megtörte a modellvilágot. Jean előkészítette az utat az olyan szabad szellemű, csöppségeknek, mint a fent említett Twiggy és Penelope Tree, végül pedig Kate Moss és társai számára, akik az 1990-es évek divatesztétikájának élére álltak.

Az azonban más kérdés, hogy ezek a szépségideálok mennyire egészségesek, de az kétséget kizáró, hogy rendkívüli módon influálta a társadalmat.

Jane Birkin

A trendek jönnek-mennek, de Jane Birkin stílusát sosem fogjuk megunni. A szabad szellemű színésznő a klasszikusok iránti vonzalmával és laissez-faire szellemiségével azonnal világhírnévre tett szert. Furcsa, franciásan angolos öltözködése és szexi frufruja pedig nem csak a divatimádó nőket, hanem a népszerű francia költőt, Serge Gainsbourgot is elbűvölte.

Audrey Hepburn

Audrey HepburnParamount/Bud Fraker

Audrey Hepburn 1961-es Álom luxuskivitelben című filmje volt az, amely a kis fekete ruhákat visszahelyezte a divat térképére. A filmsztár óriási napszemüveggel és egy gyönyörű gyöngysorral jelent meg a filmben, ami azonnal meghódította a nők szívét. Később pedig ő lett a sikkes capri nadrágok és balerina cipők királynője.

A figyelmetekbe ajánljuk