Hadrianus falának egy darabjára bukkantak Angliában

Hadrianus falának egy darabjára bukkantak Angliában

Az 1900 éves falmaradványt az északkelet-angliai Newcastle városának központjában találták meg.


Komoly felfedezést tudhat magáénak néhány Newcastle-i vízvezetékszerelő. A régészeti szempontból felbecsülhetetlen értékű falmaradványra ugyanis a város egyik legforgalmasabb útja alatt lettek figyelmesek a munkások, egy rutinfelújítás közben– írja a Guardian. A lelet 50 cm mélyen helyezkedett el, a felfedezés után azonban külön elkerítették a szóban forgó részt, mivel a munkának mennie kellett tovább.

Az eddig is köztudott volt, hogy Hadrianus fala áthaladt a városon, ám a pontos helyét még a mai napig nem ismerik a kutatók.Az összesen 120 km hosszú építmény első szakasza pont Anglia ezen részén épült, körülbelül időszámításunk után 120-ban, amely az elkövetkezendő 300 évben a Római Birodalom határait védte. Azért rendkívül jelentős dolog a maradvány megtalálása, mert a kutatók ennek segítségével jó eséllyel többet fognak megtudni a fal eredeti útvonaláról.

Hadrianus falának maradványai Greenhead közelében.

Wikipédia

A Régészeti Kutatószolgálat munkatársa, Philippa Hunter így nyilatkozott:

„Annak ellenére, hogy a város ezen a részén a Hadrianus-falának útvonala meglehetősen jól dokumentált, mindig izgalmas, amikor a fal maradványaival találkozunk és lehetőségünk adódik többet megtudni erről a nemzetközileg is jelentős helyszínről."

A helyi vízművek egyik projekt menedzsere, Graeme Ridley is megszólalt az ügy kapcsán:

„Hatalmas eredménynek tekintjük, hogy egy ilyen ragyogó felfedezést tettünk és örülünk, hogy együtt dolgozhatunk a Régészeti Kutatószolgálattal annak érdekében, hogy a lelet továbbiakban is megfelelően védve legyen."

A figyelmetekbe ajánljuk