Részlet a A nagy balhé című filmből.

Ugyan az idő megállíthatatlanul szalad előre, azonban vannak olyan alkotások, amik örökre beleégnek az emlékezetünkbe. 1973 kifejezetten erős esztendőnek számított a mozik szempontjából, ennek apropóján pedig az alábbi cikkben 5 olyan remek filmet mutatunk be, ami idén ünnepli az 50. születésnapját.


American Graffiti

A Csillagok háborúja előtt George Lucas az American Graffiti című filmmel tette le a névjegyét. A film Lucas fiatalkorát idézi fel. Ez egy 1962-ben játszódó korabeli darab, amely a tizenévesekre koncentrál, akik azon tűnődnek, hogy mi lesz velük a jövőben. Emellett egy csomót autóznak, és Harrison Ford is kapott egy kicsi, mégis fontos szerepet, ami kikövezte neki az utat Han Solo karakteréhez.

A nagy balhé

Az Amerikában The Sting néven futó mozi 1973 második legnagyobb bevételt hozó alkotása volt, és a legjobb film díját is elnyerte az Oscaron. A Paul Newman és Robert Redfordot újraegyesítő mozi egy ragtime-zenével megspékelt szélhámos-sztorit mutat be, amire akkoriban igencsak nagy volt a kereslet.

Ez is érdekelhet: 6 film 2022-ből, amit ha nem láttál, pótold be!

Ilyenek voltunk

Úgy tűnik, 1973 fontos év volt Redford számára. A nagy balhé mellett ugyanis egy másik nagy sikerű moziban, az Ilyenek voltunkban is szerepelt. Ettől függetlenül erre a filmre leginkább Barbra Streisand miatt emlékeznek a legtöbben. Elvégre ő énekelte a címadó dalt, amely az egyik első számú sláger lett 1973-ban.

Élni és halni hagyni

A Bond-filmek mindig alapos betekintést nyújtanak az adott mozi elkészültének időszakáról, de az Élni és halni hagyni más miatt is érdekes. Ez volt ugyanis Roger Moore első Bond-mozija.

A sárkány közbelép

Mire a A sárkány közbelép megjelent az Egyesült Államokban, addigra Bruce Lee már sajnálatos módon elhunyt. Ezután a hongkongi színész posztumusz a világ legnagyobb harcművészeti filmsztárja lett. Sokan a mai napig ezt a mozit tartják a legjobb harcművészeti filmnek, és pont emiatt Lee a halála után évtizedekkel is legenda maradt.

Forrás: Yard Baker


A figyelmetekbe ajánljuk