Ferenc pápa videóban üzent a nehéz helyzetben lévő zenészeknek

Ferenc pápa kitartást kívánt.A pápa videóüzenetben bátorította a járvány miatt nehéz helyzetbe került zenészeket a Vatikán vallás és zene témájában tartott kétnapos online konferenciájának megnyitása alkalmából csütörtökön.

Ferenc pápa üzenetében kiemelte az egyházi zene művészeit. Mint mondta, az egyház zenei öröksége sokoldalú, nemcsak a liturgiában jelenik meg, hanem a szabadidő eltöltésében, koncertek formájában is nagy szerepet játszik. A katekizmusban és az iskolákban is fontos a vallási zene.

„De tudjuk, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta a zenei tevékenységek lehetőségei jelentősen leszűkültek. Mindazokra gondolok, akik saját bőrükön érzik ezt: zenészekre, akiknek az életét és munkáját alapjaiban rázta meg a távolságtartás szükségessége, azokra akik elveszítették munkájukat, akiknek hiányoznak a társas kapcsolatok, mindazokra, akik segítségével nehéz körülmények között is megvalósulhat a szükséges oktatás, képzés és a közösségi élet"

– mondta Ferenc pápa.

Kiemelte, sokan nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy új utakat találjanak és kreatív módon továbbra is zenéljenek, nem csak a templomba járó közönség előtt. A pápa üzenetében azokról sem feledkezett meg, akik a háttérben dolgoznak, például a koncertek közönségét helyükre kísérő munkatársakról.


(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk